Hellre friskola än Stadsöskolan

Där var en lång rad av politiker, en minst lika lång rad av kommunala tjänstemän, fler än 330 sunderbybor. Men den som knep den största applåden, det var Frida Marklund, elev i 7C på Kråkbergsskolan.

Gått samman. Grupperna som vill ta till vara de hotade skolorna har gått samman. Åsa Lundmark, Sunderbyn, vädjade om till kommunen att ta till vara arbetsgruppernas kompetens.

Gått samman. Grupperna som vill ta till vara de hotade skolorna har gått samman. Åsa Lundmark, Sunderbyn, vädjade om till kommunen att ta till vara arbetsgruppernas kompetens.

Foto: Petra Isaksson

Södra Sunderbyn2015-10-06 20:47

Under tisdagskvällen hölls det första av nio områdesmöten om den föreslagna nya skolstrukturen i Luleå kommun. Sunderbyn var först ut och folkhögskolans aula fylldes snabbt. Så stort var intresset, att man fick porta personer i dörren för att kunna upprätthålla brandreglerna.

De kommunala tjänstemännen med skolchefen Karina Pettersson Hedman i täten, underströk vid flera tillfällen att den skolplan som presenterades för 13 dagar sedan, bara är ett diskussionsunderlag och att man på tisdagskvällen startade insamlandet av synpunkter på underlaget. Det färdiga förslaget ska ligga på bordet på andra sidan nyår.

Det står dock helt och fullt klart att Sunderbyborna kommer att ta strid för att få behålla högstadiet på Kråkbergsskolan. Det gäller för övrigt så gott som alla skolor som i underlaget utpekas som skolor som kan läggas ner. De olika grupperna för de olika skolorna har gått samman och tänker samarbeta för att värna sina skolor.

Ett av argumenten för att förtäta skolor och lägga ner småskolorna, är att lärare i framtiden kommer att i ännu högre grad vara en bristvara. Det talas om stora pensionsavgångar, men samarbetsgruppen håller inte med om att 700 lärare kommer att lämna skolan i Luleå inom de närmaste tio åren.

Ingela Lindqvist, som är med i gruppen för Vitåskolan och i samarbetsgruppen, redovisade vid en pressträff innan mötet, att det handlade om 700 personer totalt i Luleås skolvärld som når pensionsåldern.

– Av de 700 är 300 lärare, sa Ingela Lindqvist på pressträffen.

– Resten är övrig personal på skolorna.

Hon redogjorde också för hur många nya lärare som skulle behöva rekryteras varje år, tolv grundskolelärare för år förskolan - årskurs 6 och sex grundskolelärare årskurs 7-9.

– Det ser inte oöverstigligt ut, det är inte så "himlandes" stora siffror.

På områdesmötet deklarerade dock skolans chefer att lärarbristen är ett nationellt problem och att de få som söker sig till läraryrket och lärarutbildningarna specialiserar sig på färre ämnen. Det är därför man måste ha lärare som kan få ihop sin arbetsdag vad gäller undervisningstimmar, vilket skulle fungera bättre i skolor med större antal elever och klasser. Ovanstående gäller också elevhälsans personal.

De närvarande i folkhögskolans samlingssal uppskattade inte alls tankarna på att eleverna i Sunderbyn ska gå högstadiet i Stadsöskolan.

Frida Marklund representerade eleverna och ställde bland annat frågan vad som skulle hända när 200 elever skulle bussas till skolan i halka och 30 minusgrader.

– Stordriften är inget vi elever vill ha, sa hon och hotade med att eleverna då skulle söka sig till friskolorna.

För det fick hon en lång rungande applåd.

Områdesmötena fortsätter nu, närmast på Stadsöskolan den 13 oktober.

0920-26 29 72

Fakta/Kommande områdesmöten

Gammelstad 13 oktober. Plats: Stadsöskolans matsal.

Råneå 20 oktober. Plats: Råneåskolans matsal.

Hertsön 22 oktober. Plats: Hertsöskolans matsal.

Örnäset 27 oktober. Plats: Örnässkolans matsal.

Björkskatan 29 oktober. Plats: Ormbergsskolans matsal.

Bergnäset/Sörbyarna 3 november. Plats meddelas senare.

Notviken 4 november. Plats: Tunaskolans matsal.

Centrum 10 november. Östra skolans matsal.

Alla mötena pågår mellan 18 och 20.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!