Vi träffar Jan Erik Oja i frukostrestaurangen på hotell Amaranten. Stressade affärsmän rusar runt bland yoghurtbehållare, nybakat bröd och grytor med bacon och prinskorvar.
Ett par hundra meter bort ska ännu en dag i Stockholms tingsrätts säkerhetssal dra i gång.
Det är tisdag morgon och förhandlingen gäller ett blodigt dubbelmord på spelklubben Oasen i Södertälje. En brutal avrättning där två bröder, 26 och 40 år gamla, skjuts till döds.
Ett gangstermord som för tankarna till maffians Chicago eller Palermo.
- Det gick väldigt fort. Än så länge har vi inte fått någon riktig förklaring varför det hände. Men mycket av det här hänger ihop. Enligt åtalet började allt med ett annat mord på spelklubben, säger Jan Erik Oja till Kurirens utsände som den här dagen får en unik inblick i gangsterrättegången.
Vi vrider tillbaka klockan drygt två och ett halvt år.
Klockan är mellan två och halv tre natten mot den 1 juli 2010 när två svartklädda maskerade män kliver in på svartklubben Oasen i bostadsområdet Ronna i Södertälje. Den ena är beväpnad med ett automatvapen, den andra med en pistol.
Fokuserat tar de riktning mot varsitt mål.
Mindre än en minut senare lägger sig lugnet över lokalen.
Då ligger den äldre av bröderna dödligt sårad efter att ha träffats av 14 skott av mannen med pistol.
Hans yngre bror, en känd fotbollspelare från det lokala laget, får motta mellan 15 och 17 skott från automatkarbinen. Enligt rättsläkarutlåtandet trasas de inre organen i hans kropp sönder i det brutala dådet.
Båda avlider på platsen.
Utredningen visar att den pistolbeväpnade gärningsmannen avlossar de dödande skotten stående framför den 40-årige spelklubbsägaren. Den andra mördaren står över 26-åringen, som då ligger på mage på golvet, när skotten avlossas.
En bit från spelklubben hittas två mopeder som gärningsmännen flytt på uppbrända. Där hittas även mordvapnen.
Den här verkligheten är nu vardag för lagmannen Jan
Erik Oja, som sedan 2006 har jobbat som chef på Gällivare tingsrätt.
Han kontaktades efter att målet återförvisats till Södertälje tingsrätt när det visade sig att en nämndeman varit jävig.
- Samma dag ringde de från tingsrätten och frågade om jag ville vara med? Jag hade precis läst om det här och jag sa till dem att "jag förstår varför ni ringer", berättar Jan Erik Oja och skrattar.
Direkt insåg han också vad som väntade - massor av arbete.
- Jag tror nog det här är det mest komplicerade mål jag har varit med om. Det har uppstått väldigt många frågor om handläggning och så där. I vilken ordning saker och ting ska tas, vilka frågor som ska ställas, säger han och smuttar på kaffet.
Den här dagen i rätten berättar hustrun till en av bröderna vad hon vet om upprinnelsen till dubbelmordet och om sorgen efter sin make. Förhöret är inspelat under rättegången förra året men hon finns givetvis också på plats.
Hustrun är klädd i svart och knäpper sina händer under hela det långa förhöret. Runt halsen hänger ett guldhalsband med ett stort kors.
Hon berättar att tillvaron hårdnade när en person mördades på spelklubben ett halvår före dubbelmordet.
- Vi diskuterade det en hel del. "Antingen plockar vi dem eller så kommer de och tar mig", sa min man till mig. Jag bad honom att inte göra något, säger hustrun.
I säkerhetssalen bevakar ett 20-tal advokater sina klienters intressen. På plats denna tisdag finns fem män som misstänks för inblandning i dubbelmordet på spelklubben. Totalt är 17 stycken åtalade för delaktighet i Södertäljenätverkets påstådda härjningar.
32-åringen, som enligt åklagaren har styrt den maffialiknande organisationen, sitter med ryggen mot det skottsäkra glaset, längst bort från Jan Erik Oja och de övriga i Södertälje tingsrätt. Vid sin sida har han två advokater.
Under hela förhandlingen diskuterar han flitigt med sina försvarare. Ett par gånger ler han brett och skakar på huvudet.
Domstolen får ta del av 150.000 avlyssnade telefonsamtal under rättegången. Många av dem redovisas för att visa att den 32-årige huvudmannen har styrt nätverket.
Enligt åklagaren ska huvudmannen bland annat ha belönat en i dag 21-årig man med en Audi för 700.000 kronor för det första mordet i gangsterkriget.
- Men de tilltalade förnekar att det finns något nätverk, säger Jan Erik Oja och förklarar sedan hur viktigt det är att alla får en rättvis prövning.
Efter fiaskot i den förra rättegången är det oerhört viktigt att processen utförs korrekt.
Rättegången är planerad att pågå under sex månader.
- Därför är vi två domare och fyra nämndemän. En domare och två nämndemän kan falla ifrån och ändå kan vi slutföra målet, säger han.
I den nya rättegången har en del åtalspunkter ändrats i innehåll, allt eftersom utredningen har svällt.
- Och ju mer polisen gräver, ju mer hittar de. Det är en väldig massa telefonsamtal som vi går igenom och det är väldigt komplicerat det här.
Kraven på säkerhet är oerhört höga.
Redan i den första rundan flyttas rättegången från Södertälje tingsrätt till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
En av poliserna som ansvarar för säkerheten förklarar, med ett brett leende, för Kurirens utsände att lokalerna där rättegången hålls tål en kärnvapenattack.
Jan Erik Oja berättar att ordförande i den förra rättegången arbetade under dödshot. Hon bevakades dygnet runt av säkerhetsmän.
- För vår del har det inte känts att det behövs.
Tänker du mycket på säkerheten?
- Nej. Men jag har i och för sig vana från mitt arbete på Balkan.
Han förklarar att han inte berörs speciellt mycket av brutaliteten i de tre morden. En anledning till lugnet kan även i det här fallet vara åren i olika krigshärdar, tror han.
- Carolinmordet var obehagligare. Hur det begicks, det var utdraget och hur hon behandlades. Här kommer de bara in på den här spelklubben och skjuter ihjäl dem, säger han.
Jan Erik Oja avslöjar att han berördes djupt av det omtalade mordet på Carolin Stenvall från Piteå 2008. En anledning var trycket från media. En annan: hur bestialiskt mordet var.
Rättsprocessen var betungande på ett helt annat sätt än gangstermålet.
- Det tog inte så många dagar att handlägga det ärendet. Men det väckte mycket större uppmärksamhet än det här gör. Det var mer psykiskt påfrestande och obehagligare. Det är lite speciellt att ha uppmärksamheten riktad på sig hela tiden.
Du var inte van vid det?
- Nej, inte riktigt.
En dryg timme senare blir det jobbigt för hustrun. Gång på gång biter hon sig snörvlande i underläppen när hennes historia blir för tung att berätta.
Hon förklarar att tillvaron för familjen blev oerhört tuff efter en skottlossning i centrala Södertälje våren 2010.
Två män döms senare för dådet som riktat sig mot Södertäljenätverkets 32-årige ledare. Han klarade sig oskadd men en av hans vänner invalidiserades.
Två män med kopplingar till den kriminella organisationen Bandidos undergrupp X-team döms senare för attacken.
- Min man kom hem och bad mig flytta barnen från fönstren. Han släckte sedan utebelysningen och satte sig sedan vid ett av fönstren och vaktade. Han var väldigt stressad, berättar hustrun som i dag lever under skyddad identitet som ensamstående till fyra barn mellan fyra och sju år gamla.
- Jag var tidigare alltid trygg i mitt hem. Nu var jag det inte längre.
Denna händelse tror åklagarna är anledningen till dubbelmordet tre månader senare. En grym hämnd mot den utpekade ledaren i X-team. De som mördas är hans bröder.
Trots att det har gått två och ett halvt år sedan pappan mördades frågar barnen fortfarande när de ska flytta hem till Södertälje, berättar hustrun. De undrar också varför pappan var tvungen att jobba den där kvällen.
- I dag har de en speciell stjärna på himlen som de säger god natt till.
En reporter smäller ihop sin bärbara dator och förklarar att texten är skickad till redaktionen. Vid sidan av honom sitter två reportrar från riksradion och diskuterar målet.
I övrigt är lokalerna, vid sidan av Kurirens utsände, fyllda av ordningsvakter och poliser.
Jan Erik Oja berättar att tre dagar i veckan är bokade för sittning i rätten. De andra dagarna fylls av förberedelser och planering.
- Vi har redan börjat skriva på domen. Men det är ingenting som betyder att vi har fattat beslut om någon dom utan vi skriver ner vilken utredning som har lagts fram.
Jan Erik Oja har avslutat anställningen som chef på Gällivare tingsrätt men han ämnar fortsätta arbeta till 67 års ålder, nu som anställd vid Domstolsverket.
Det är meningen att han ska ingå i en förstärkningsstyrka med ett arbetsfält över hela Sverige.
Under gangsterrättegången tror han det är en fördel att domarna inte har någon som helst anknytning till Södertälje. Hans kollega, lagmannen Lars Lindhe, har verkat i Eskilstuna.
- Vi är inte insatta i det här. Det är en fördel att det kommer folk utifrån, säger Jan Erik Oja som vid ett par tillfällen under intervjun påpekar att gärningspåståendet är åklagarens. Ett påstående som under rättegången också ska bevisas innan någon fälls.
Gangstermålet tål givetvis inte fler skandaler.