Höga sjuktal inom socialförvaltningen

Sjuktalen fortsätter att öka inom socialnämndens verksamheter. Det nya schemasystemet har vållat oro, stress och stora protester från personalen. Samtidigt har sjuktalen gått ned på de arbetsplatser som ingår i pilotprojektet.

SOCIALFÖRVALTNINGEN2017-01-31 18:30

Kuriren har tidigare berättat om personalens oro när kommunen infört Avancerad resursplanering (ARP) vilket i korthet bland annat innebär att ett sexveckorsschema ges tidigast två veckor innan schemaändring och således inte ger mycket till framförhållning samt att de anställda måste arbeta tillbaka tid när de sökt semester under helgen. Det beror på att ett visst antal helger måste arbetas under sexveckorsperioden.

– Ingen vill ha det här, alla mår dåligt. Men det är ingen som lyssnar på oss, säger personal som Kuriren talat med men som vill vara anonyma. Socialchefen menar dock att socialförvaltningen är på rätt väg. Vid en sammanställning av en undersökning riktad till enhetschefer uppgav 82 procent att man hade personal som var sjuk vid sex eller fler tillfällen. 75 procent uppgav att man hade personal med långtidsfrånvaro. Samtidigt visar siffror att sjukfrånvaron minskat med 2,75 procent på demensavdelningen och drygt fyra procent på Hedgården som ingår i pilotprojektet med ARP.

Siw-Britt Karlsson, ordförande i fackförbundet Kommunal, säger att facket begärt en redovisning från arbetsgivaren om anledningen till att sjuktalen minskat.

– Hur har man kommit fram till den slutsatsen, är det att vikariebehovet minskat, säger hon och konstaterar att missnöjet hos medlemmarna är starkt.

Bland annat manifesterade Kommunals medlemmar utanför kommunfullmäktige i december för att göra politikerna medvetna om missnöjet.

– Frågan är ju vilken arbetspolitik som kommunen vill bedriva? Våra medlemmar är väldigt aktiva och tydliga med vad de anser om det här systemet.

Marika Rissanen-Korpi säger att kommunen analyserar sjuktalen och att de inte beror på att man inte tagit in vikarier. Hon säger att framförhållningen blir längre när kommunen kan arbeta fullt ut med ARP:en. I samband med införandet av heltidstjänster 1999 innebar det att personal ska arbeta ett visst antal helger, men att kommunen haft ekonomiska möjligheter att inte kräva helgtjänstgöring fullt ut men att det inte är så i dag.

– Den här förändringen är nödvändig, vi kan inte klara av omvårdnaden av våra äldre om vi inte ändrar sättet att arbeta. Brukarnas omvårdnad är vårt grunduppdrag och det glömmer man bort, säger hon.

– Bemanningsplaneringen har utgått från verksamhetens behov och vikarierna har fått arbeta mycket på obekväma tider. Vi måste locka vikarier genom att visa att de inte bara behöver jobba de obekväma timmarna.

– Det enda sättet att höja yrket är att vi når målet att man inte kan komma och jobba om man inte har undersköterskeutbildning. Jag tror att de minskade sjuktalen kommer att visa att vi är på rätt väg även om implementeringstiden är lång, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!