Smittskyddsläkaren: "Stanna hemma i påsk"

En dryg vecka från påsk uppmanas de som planerar att åka skidor i fjällen att tänka om.

1 april 2020 13:45

På tisdagen rapporterade vi att coronaviruset spridits till flera äldreboenden. Samma dag skedde det fjärde dödsfallet kopplat till covid-19, det första på just ett äldreboende.

– Det är ju särskilt farligt för den grupp människor som framlever sin dagar på äldreboenden. De är äldre och har ofta multipla andra sjukdomar. Det är just de som är absolut störst i risk att råka illa ut, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt på en pressträff dagen efter.

För att undvika en chockartad spridning som i Italien är det viktigt att coronaviruset inte får fäste bland de äldre. Ett led i den kampen är att det nu är helt förbjudet att besöka äldreboenden.

Nystedt förklarar varför de inte berättar var dödsfallet skedde.

– Jag får ofta frågan var i länet vi har fallen och grovt kan jag säga från nord till syd och väst till öst. Nio kommuner har jag kunnat räkna till, men det finns spritt ute i Norrbotten.

Nu har 65 personer konstaterats sjuka, varav 8 får intensivvård. Men Nystedt säger att de misstänker att runt var fjärde till femte person med luftvägssymptom har covid-19. Totalt 5 000-10 000 norrbottningar tros ha smittats.

– 20 procent av de som testas är positiva.

Bilden ska klarna inom några veckor, nu stegras testerna och snart hoppas de kunna se vilka som burit på viruset.

Nystedt säger att det syns en svag tendens till ökning av antalet fall varje dag.

– Många, många har väldigt lindriga symptom. Det är en vanlig "bonnaförkylning" för många och särskilt gäller det de unga.

Målet är att uppnå flockimmunitet, att många blir naturligt immuna efter att ha smittats men i så långsam takt att vården inte överbelastas. De som måste skyddas är äldre och riskgrupper.

– Vi måste jobba som att all slags förkylning är covid-19. Det kan vara influensa eller förkylningsvirus, men vi vet inte. Så smitta inte ner andra och framför allt inte de äldre, säger Nystedt och avråder äldre som tänkt fynda på någon konkursutförsäljning från att gå dit.

En het fråga är påskledigheten och om man bör avboka sin fjällresa.

– Stanna hemma i påsk, säger Anders Nystedt.

– Sjukvården är så pass ansträngd även uppe i våra fjällregioner så att det är onödigt att utsätta dem för något. Smittskyddets förslag är att fira påsk bakom huset istället, gräva en grop och sola där.

After skis och restauranger är stängda eller begränsade efter regeringens nya regler, men skidåkning kan leda till benbrott och man kan få andra sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund