Harpest är en ovanlig sjukdom som sprids från djur till människor. Man smittas genom myggbett, direkt beröring med ett smittat djur, intag av smittat vatten eller inandning av damm som förorenats av sjuka djurs urin eller avföring.
Får man harpest kan man räkna med hög feber, huvudvärk och illamående. Ett annat symptom är svullna och ömmande lymfknutor runt insektsbettet. Om man smittats genom luftvägarna insjuknar man ofta i lunginflammation. De långvariga symptomen är också en av anledningarna bakom att en ny studie gjorts på sjukdomen.
– Även om man inte brukar dö av sjukdomen så ger den långvariga besvär. Trötthet och feber som inte går över och svårläkta sår. Så det är ju ett lidande för våra patienter, säger Tomas Gustafsson, infektionsläkare vid Sunderby sjukhus och en av personerna bakom studien.
Harpest drabbar ett fåtal människor i Norrbotten per år, men antalet kan variera kraftigt. Under rekordåret 2015 noterades 404 fall av sjukdomen i länet.
– Harpest är en väldigt ovanlig sjukdom om man ser över hela världen och i Sverige som helhet också, men den är ovanligt vanlig i norra Norrland och inte minst i Norrbotten.
Desto vanligare är det dock att sjukdomen feldiagnostiseras. Även om man i Norrbotten är bättre på att träffa rätt än på andra platser i världen.
– I Norrbotten är vi rätt duktiga på att ställa diagnosen snabbt även om det var ganska många i vår studie som initialt fick en annan diagnos. I medeltal kom våra patienter till vården efter att ha haft symptom i fyra dagar och fick rätt diagnos och behandling på dag sju. Vilket är ganska bra. I internationella studier har det ofta kunnat dröja upp emot en månad, säger Gustafsson.
Att sjukdomen är så ovanlig är också en anledning bakom att en stor studie om sjukdomen gjorts av ett forskningsteam från Region Norrbotten och Umeå Universitet.
– Just för att den är så ovanlig över världen så har det gjort ganska lite studier på sjukdomen och vi tänkte att vi ville förstå mer om vad som kan vara den bästa behandlingen, säger Tomas Gustafsson.
Studien visar också att en specifik form av antibiotika tycks vara särskilt effektiv som behandling mot harpest, som annars är resistent mot vissa former av antibiotika.
– Ciprofloxacin är den antibiotika som flest har fått och den verkar funka väldigt bra. Studien ger ytterligare stöd för att det är ett bra förstahandsval för behandling, säger Gustafsson.