Det var i april i år som norska myndigheter fick vetskap om två fall av den smittsamma djursjukdomen CWD, Cronic Wasting Disease, en så kallad prionsjukdom där även galna kosjukan ingår. Vart smittan kommer ifrån är inte klarlagt men sjukdomen finns sedan 1960-talet i Nordamerika både hos vilda och farmade hjortdjur som hjort, älg ,rådjur. Sjukdomen har tidigare inte funnits i Europa.
De två fallen i Norge handlar om en smittad vildren samt en älg, i södra delen av Norge.
– Vi har vetat om det här ett tag nu och har koll på vad som händer, säger ordföranden i Tuorpon Sameby Per-Jonas Parffa, Jokkmokk.
Han är i dagsläget inte så oroad vad gäller risker för rennäringen.
– Nej vi har ju väldigt god kontroll på våra renar även om vi nu inte kan kontrollera alla renar som går över gränsen. Norska myndigheter har agerat snabbt och här i Sverige har Svenska samernas riksförbund SSR bildat en arbetsgrupp. Vi får löpande information från SVA, Statens veterinärsanstalt, samt Jordbruksverket. Här i Sverige är ju inte påvisat några sjukdomsfall, ännu.
Jordbruksverket har infört förbud att ta in levande hjortdjur från Norge till resten av EU och restriktioner har införts på svenska sidan. Veterinären på Djurskyddet på Länsstyrelsen i Norrbotten, Greta Alexis Wilhelmsson säger:
– Det är ett förbud att exportera /transportera renar från norra Sverige till EU.
Hon berättar att full information gått ut till rennäring och jaktorganisationer.
– Jag är inte så orolig, jag bedömer risken som låg, säger veterinären om att sjukdomen ska ta sig in i Sverige och hit upp till Norrbotten.
Ett smittat djur är inte farligt att äta köttet från. I USA får man sälja benfritt kött. Men att man skulle bedöma saken samma i Sverige tror inte Olof-Thomas Utsi Jokkmokk, representant i SSR:s samarbetsgrupp i frågan:
– Nej jag tror inte att man skulle använda det köttet.
Han är inte orolig för smitta när det gäller rennäringen men i det vilda:
– Ja i älgstammen som rör sig med en oregelbundenhet.
Per -Jonas Parffa pekar på att sjukdomen drabbar djuren hårt, hela organismen slås ut:
- Det är ett hemskt lidande och det tar uppemot 1,5 år innan sjukdomen bryter ut.
Han säger att det nu finns en ännu större vaksamhet nu bland renägare och jägare av vilt. Vid misstanke om smitta ska SVA kontaktas och djuret ska sen undersökas.
– Slakterierna är också medvetna och allt renkött besiktas ju av veterinär säger Per-Jonas Parffa.