Enligt en rapport från Lantbrukarnas riksförbund stiger priserna på mjölk i landet. Kilopriset för konventionell mjölk har höjts med en krona och tio öre sedan föregående år.
– Vi ser en positiv utveckling just nu. Vi har en stark mejerimarknad, vilket betyder att bönderna kan ta ut högre priser. Foderpriserna har också gått ner för vissa mjölkföretag. Vi ser också en ökad optimism bland mjölkbönderna i Sverige eftersom att avkastningen per ko ökar. Sedan i sommar slutar också färre mjölkbönder, säger Agneta Hjellström, branschekonom på LRF mjölk i ett pressmeddelande.
Varför stiger priserna?– Prisbilden i Sverige för mjölkbönder påverkas även av hur den internationella marknaden ser ut. Det som har hänt är att vi har gått från ett läge där vi har gått från ett överskott på mjölk, alltså mer än vad marknaden ville ha, till underskott. Mjölkproduktionen har alltså minskat i hela världen, samtidigt som efterfrågan har fortsatt att öka. Det märks framför allt på smör, säger Lennart Holmström expert på mjölkmarknad och statistik
Sedan andra världskriget har antalet mjölkgårdar halverats var tionde år. 1950 fanns drygt 270 000 mjölkleverantörer. 2017 finns knappt 4000. Men nu ökar alltså efterfrågan på mjölk, samtidigt om priserna stiger, och utfodringen blir billigare. Det är faktorer som gör att mejerimarkanden nu ser stabil ut, menar Agneta Hjellström.
– Vi tror att det ser ganska positivt ut den närmaste tiden. Mejerimarknaden ser stabil och positiv ut, och vi ser också tendenser på att foderpriserna kommer ligga på en stabil nivå, eller till och med sjunka lite till. Det är någonting som svenska mjölkföretag verkligen behöver, säger hon.
Enligt Eifil Hensvold, Mjölkbonde, handlar det om prisfluktuationer. Att bönderna får mer betalt just nu spelar ingen långsiktig roll, menar han.
– Det har varit förödande mjölkpriser de senaste åren, nationellt, i norra Sverige, och i Europa. Men vid årsskiftet skedde det en vändning. Från förödande, har priset stigit till en normal nivå. Men hälften av alla gårdar kommer fortfarande vara borta om tio år, säger han.
Men själv tänker han vara kvar om tio år. Förutom att han levererar mjölk till Norrmejerier han sitt eget företag Smedsby Gårdsmejeri.
– Givetvis är det mer lönsamt. Det andra skälet är att vi får en intressantare arbetsplats, och har lättare att hålla kvar duktigt folk. Det är också roligare för oss på gården att ha en produkt som når ända till slutkund.