Firande i 299-årigt sommarparadis

Ett hundratal människor deltog i Småskärdagen.Och Luleå skärgård visade upp sig från sin allra bästa sida.

Kyrkviken och farleden mellan Småskär och Finnskär är nu muddrad. Ett idogt och målmedvetet arbete där frivilliga krafter har lagt ned stora arbetsinsatser.

Kyrkviken och farleden mellan Småskär och Finnskär är nu muddrad. Ett idogt och målmedvetet arbete där frivilliga krafter har lagt ned stora arbetsinsatser.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Småskär2019-07-21 09:11

Kustlandskapet i Norrbotten badade i sol under helgen. På ön Småskär, som ligger cirka en mil ut från Hindersöstallarna, arrangerades under lördagen en gemytlig liten aktivitetsdag vid öns vackra träkapell. Tipsrunda, knoptillverkningsuppvisning, bokbytardag, försäljning av varmrökt sik och allsång.

Mitt i det här sålde elvaåriga Isabelle Malmgren hembakt fika som hennes mormor hade bakat.

– Det är många som vill köpa. Snart har jag sålt alla de hundra bullar som vi hade med oss, säger hon och ler.

Rolf Lindblom har rötterna i Luleå och tillsammans med sambon Ulla Finn tillbringar han merparten av sommaren i det sommarhus som han byggde på Småskär redan 1970.

– Det släpptes ju tomter här redan 1967 och jag fick tips om att köpa här, berättar han.

Rolf Lindblom fortsätter sedan:

– Det här är vårt sommarparadis. När jag kommer hit släpper jag all stress. Jag är ju revisor men här kan jag till exempel arbeta praktiskt. Bara det är ju en härlig kontrast mot vardagen.

På Småskär och Finnskär finns cirka 140 sommarstugor och av de människor som tillbringar sin tid där är ungefär hälften medlemmar i Småskärens intresseförening. Nisse Sundberg är ordförande i föreningen och han inledde Småskärsdagen med att berätta om muddringsprojektet som har pågått.

– Föreningen bildades år 2011 i samband med att vi insåg att vi behövde muddra i Kyrkviken och i farleden mellan Småskär och Finnskär. Det har varit ett jättestort jobb där vi har lagt ned cirka 4 000 ideella timmar, berättar han.

Två veckors arbete återstår av det här arbetet, sedan är de i mål.

– Det känns ju jättebra att vi har lyckats med det här. Det är nästan så att vi får fundera ”vad gör man nu”, säger han skämtsamt.

Men det finns ändå en del annat att ta tag i. Mobiltäckningen på ön är till exempel inte den bästa.

– Det är ju en säkerhetsfråga. Förut stod ju en nödradiomast här bredvid. Det är borta nu. Staten måste ta större ansvar och bygga så kallade samhällsmaster. Händer något allvarligt måste vi kunna nå ut, säger han.

Småskärens intresseförening arbetar också för att få till stånd en upprustning av kapellet. Nästa sommar fyller Småskärs kapell 300 år.

– Och då vill vi inte att det ska se ut så här. Det hade ju varit toppen om vårt kapell hade hunnit bli fint till jubiléet nästa sommar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om