Henrik Andersson, renskötare i Gällivare Skogssameby, bedömer att han funnit många fler döda renar än vad som krävs för att bli beviljad skyddsjakt. Sett till antalet renar är Gällivare Skogssameby liten.
Tio procent döda renar är en stor del av Anderssons renhjord. Enligt Anderssons egna beräkningar har han hittat 40 procent av sina renar dödade av rovdjur.
– Jag blir ju utplånad som renägare innan jag kan uppnå målen för att få skyddsjakt. Rovdjuren måste döda nästan alla mina renar för att jag ska uppfylla kriterierna. Jag vill inte hitta fler döda renar, jag vill ha levande renar, säger Andersson.
Enligt EU:s naturvårdsdirektiv, vilka länsstyrelsen går efter, ska i första hand skadeförebyggande åtgärder vidtas.
– Generellt sett är skyddsjakt den sista spiken i kistan, säger Magnus Enbom, på naturmiljöenheten vid länsstyrelsen Norrbotten.
Åtgärderna kan variera, det kan vara ökad bevakning, försöka mota bort rovdjuren, hålla renarna samlade eller flytta dem från det berörda området.
– Finns det ingen annan lämplig lösning så prövar vi om det föreligger risk för allvarlig skada och om skyddsjakten kan försvåra gynnsam bevarande status. Det är kolliderande målsättningar mellan rovdjur och renskötsel, det är en väldigt svår balansgång, säger Enbom.
Tolkningen om vad en allvarlig skada är skiljer sig åt. Henrik Andersson menar att han har vidtagit de åtgärder som krävs och försökt skydda sina renar på olika sätt.
– Jag önskar att länsstyrelsens tolkningar var annorlunda. Om man vidtar skadeförebyggande åtgärder måste det ju krävas en mindre skadebild eftersom man försökt motverka att det ska bli någon skadebild överhuvudtaget, säger Andersson.
Enligt länsstyrelsen Norrbotten finns ingen definition på vad en allvarlig skada egentligen innebär.
– Det bedöms från fall till fall. Som vi bedömer det här fallet finns det ingen dokumenterad skadebild. Det är ett fåtal döda renar dokumenterade över hela hösten. Henrik Andersson måste visa på var den allvarliga skadan är. Annars blir det mer en generell populationsreglering, tycker vi, säger Enbom.
– Att jag skyddar renarna resulterar i att jag inte får tillräckligt många skadebilder. Jag måste offra renar för att få skyddsjakt, säger Andersson.