Skriande arkitektbrist i kommunerna

Byggandet tar stryk på grund av arkitektbristen i kommunerna. Det gäller hela landet, och även Norrbotten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

LULEÅ2017-01-26 07:30

Bristen på arkitekter ute i kommunerna är stor och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter har nu gjort en kartläggning för att exakt få reda på hur stor bristen är. De har kontaktat landets samtliga kommuner för att få en bild av läget, och drygt 60 procent av kommunerna har redan svarat.

– I Norrbotten har svarsfrekvensen varit god, men vi vill inte släppa detaljerna i vår enkätundersökning förrän vi har fått in svar från alla kommuner i Sverige, säger Charlotta Holm Hildebrand, som är branschchef på Sveriges Arkitekter.

När räknar ni med att kunna släppa slutresultatet av kartläggningen?

– I slutet av februari ska allt vara klart, säger Holm Hildebrand till Norrbottens-Kuriren.

Redan nu står det klart att kartläggningen visar på en stor arkitektbrist både på plan och bygglovsavdelningarna, men problemet är allra störst när det gäller bygglovssidan.

– Generellt kan jag säga att ju mindre kommuner desto lägre täthet när det gäller tillgång på arkitekter. Små kommuner har inte råd att ha fast anställda arkitekter utan tar konsulthjälp, konstaterar Holm Hildebrand.

Som bekant finns i Norrbotten några riktigt små kommuner befolkningsmässigt.

I kartläggningen så här långt visar det sig att sex kommuner i Sverige helt saknar arkitekter, och ett trettiotal har bara tillgång till arkitekter via hjälp från konsulter.

– Att inte ha tillgång till arkitekt är olagligt och man kan fråga sig hur kommunerna uppfyller sitt myndighetsuppdrag, säger Charlotta Holm Hildebrand till branschtidningen Byggindustrin.

Där pekar hon också på vikten av att det finns arkitekter.

– Det är väldigt olyckligt när vi har brist på arkitekter samtidigt som vi har ett enormt behov av nya bostäder. Vi behöver ju dessutom allt som ska finnas i ett samhälle, som skolor, vårdcentraler och handelslokaler. Nu kan vi inte pussla mer.

Hon önskar sig också en återgång till det gamla lagkravet att kommuner ska ha en anställd arkitekt. Numera räcker det med att ha tillgång till en arkitekt för att uppfylla lagkraven.

För att klara tillgången krävs en snabb ökning av antalet utbildningsplatser. Enligt tidskriften Byggindustrin utbildas exempelvis bara i snitt två planeringsarkitekter per kommun och år, och enbart tolv inredningsarkitekter per år i Sverige.

– Ökad utbildning är ett sätt, att öka attraktiviteten för arkitekter att jobba i kommuner ett annat.. I dag är det lättare att rekrytera arkitekter till den privata sektorn, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Arkitektbristen påverkar tidsplaner och möjligheter för de olika byggföretagen, och enligt uppgift handlar det om att byggprocesserna förlängs med allt från några månader till ett år, vilket inte bra om byggtakten i landet ska öka.

FAKTA

Arbetslösheten inom arkitektbranschen är låg. I år 0,6 procent, att jämföra med 7 procent som är den svenska arbetslösheten i stort.

Byggbranschen går på högvarv i en tid präglad av både högkonjunktur och bostadsbrist. Enligt Sveriges Byggindustriers prognos kommer det under 2016 byggas 56 500 nya bostäder, jämfört med 47 300 under fjolåret.

Efterfrågan på arkitekter har därför blivit stor. I är beräknas arkitektbranschen som helhet omsätta uppemot 8,5 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om