När Skövde gick in i storregionen

Mitt emellan Vänern och Vättern, invid berget Billingen, ligger Skövde kommun med 54 000 invånare. För 18 år sedan gick Skövde och hela det gamla länet Skaraborg in i nybildade Västra Götaland.

Skövde. Hertig Johans torg är en central punkt i Skövde, som numera inte ligger i Skaraborgs län, utan i Västra Götalands region.

Skövde. Hertig Johans torg är en central punkt i Skövde, som numera inte ligger i Skaraborgs län, utan i Västra Götalands region.

Foto: Ulrika Vallgårda

SKÖVDE2016-08-20 06:00

Den gamla garnisonsstaden Skövde har en egen högskola, ett eget sjukhus, två Volvofabriker och var ett av "dragloken" i det som tidigare utgjorde Skaraborgs län. Efter att Västra Götaland bildades försvann länet men begreppet Skaraborg lever kvar.

– Det blev en nostalgi kring det, så idag talar man nästan ännu mer om Skaraborg än förr, berättar Ulla-Britt Hagström (L), ordförande i Skaraborgs sjukhus styrelse.

När det beslutades att sjukhusen i Mariestad, Lidköping, Falköping och Skövde skulle slås ihop i en och samma organisation – men fortfarande med lokaler och verksamhet på alla fyra orter – fick den nya organisationen namnet Skaraborgs sjukhus. Kärnsjukhuset i Skövde fick således heta Skaraborgs sjukhus Skövde.

Ulla-Britt Hagström satt med i gamla landstingsfullmäktige och var även med bland de sammanläggningsdelegerade som utformade organisationen av den nya regionen.

Precis som det finns ett motstånd i Norrbotten mot att gå in i storregion, fanns det ett motstånd i Skaraborg, berättar hon.

– Inte minst inom moderaterna som ville ha en folkomröstning i frågan.

Tord Gustafsson (M), är före detta kommunalråd i Skövde. Numera sitter han i regionfullmäktige samt är vice ordförande i kommunfullmäktige i Skövde.

– Helt klart fanns det ett motstånd bland en del av oss moderater, vilket berodde på rädslan för att vara i ytterkanten i regionen. Man undrade vilken nytta vi skulle ha av att vara med, berättar han.

Två av Skaraborgs kommuner – Habo och Mullsjö – beslutade sig för att gå till Jönköpings län istället.

Men själv var Tord Gustafsson positiv till storregion redan från start. Och någon folkomröstning blev det aldrig.

Den 1 januari 1998 gick Skaraborg in i den nya storregionen och året därpå slogs även landstingen ihop. 2011 tog regionen över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.

Idag är det inget politiskt parti som vill gå ur regionen och samarbetet i gamla Skaraborg har snarare stärkts, menar både Tord Gustafsson och Ulla-Britt Hagström.

– Till exempel Skövde och Lidköping, som skiljs av berget Billingen, hade tidigare svårt att samarbeta. Men nu har vi blivit mycket mer enade, säger Ulla-Britt Hagström.

Från början fanns en oro över att all makt skulle centreras till Göteborg, men så har det inte blivit menar de.

– Vi hade beslutat att det skulle bli medborgarnas region. Det var en väldigt uttalad politisk styrning i början och Skaraborg hade starka politiker, så vi var inflytelserika när regionen byggdes upp, berättar Ulla-Britt Hagström.

Ledningsfunktioner och utvecklingsansvar spriddes ut mellan alla olika kommuner och mycket av det centrala styret förlades till Vänersborg som ligger geografiskt centralt. I Skövde hamnade bland annat Västtrafiks huvudkontor.

Fyra hälso- och sjukvårdsnämnder representerar olika delar av regionen. Nämnderna ansvarar för och beslutar om sjukhusen och specialistvården.

– Så länge en nämnd är överens inbördes lägger man sig inte i från högre nivå, förklarar hon.

En del sjukhus har tappat funktioner som till exempel BB, operation och akutverksamhet efter regionbildningen och ett antal vårdcentraler har lagts ner.

– Men det hade behövt ske ändå på grund av läkarbrist och minskat patientunderlag, säger Tord Gustafsson.

Vad gäller kulturen ser ingen av dem någon försämring. Tvärtom, menar de, har kulturlivet i Skövde stärkts sedan Göteborgsoperan har börjat bedriva verksamhet i stan.

Farhågan att makten skulle hamna längre bort tycker de inte heller har besannats.

– Vi har lokala folkhälsoråd i varje kommun och jobbar mycket med medborgardialoger i olika sammanhang, säger Ulla-Britt Hagström som tvärtom tycker att demokratin har stärkts.

Hon och Tord Gustafsson känner att syftet med regionen har uppnåtts. Västsverige har blivit starkare och fått bättre sammanhållning. De har kunnat minska administrationen, fått gemensamma IT-system och effektivare inköp och upphandlingar. Mindre kommuner har fått mer draghjälp och alla medborgarna i länet har tillgång till specialistsjukvård med högsta kompetens till exempel vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Vi kommer överens med varandra och den där avundsjukan om var saker ska placeras finns inte. Vi ser det som en helhet och vad som blir bäst för hela Västra Götaland. Och därmed också för Sverige, säger Tord Gustafsson.

Dessutom har kollektivtrafiken förbättrats när den hamnat i en och samma organisation, påpekar han.

– Tidigare skötte alla sin egen trafik och det var ett himla problem att ta sig mellan kommunerna. Men nu går bussarna och tågen härs och tvärs genom hela regionen. Till och med Kinnekullebanan har upplevt en renässans, säger han.

Ser ni ingen risk för centralisering eller obalans?

– Nej, men det som vi behöver bevaka politiskt är att det inte blir för mycket tjänstemannastyrning. Det är lätt att den som är specialist på en verksamhet tar över och lite grann glömmer bort politikerna. Så det måste vi tänka på, säger Ulla-Britt Hagström.

Tror ni att alla kommuner känner att de får ut någonting av det?

– Ja, och inte minst de nordöstra kommunerna i Skaraborg. Om vi tar Gullspång och Töreboda så har det skett mycket satsningar till exempel på Göta kanal. De har också fått hjälp att söka EU-medel för att kunna genomföra gemensamma projekt, säger Ulla-Britt Hagström.

– Vi har också gått in och stöttat Tibro genom att ta över deras gymnasieverksamhet som de har haft jättestora problem att få elever till. Nu får Tibroeleverna gå i Skövde Gymnasium Skaraborg, utan att det kostar mer för Tibro kommun, samtidigt som eleverna har fått större möjlighet att välja mellan olika program, berättar Tord Gustafsson.

I Skövde har det skett en storsatsning på Gothia Science park, ett dataspelsutvecklingscentrum, kopplat till högskolan. Därtill har läkarutbildningen vid Göteborgs universitet flera studieplatser som är knutna till Skövde.

Känner ni att ni är starkare gentemot Stockholm numera?

– Jag tycker att man ska se det så istället, att vi är en styrka för Stockholm, när det gäller vår del av landet. Det ska inte vara konfrontation mellan oss, utan vi ska jobba ihop och vi är en framgångsfaktor för hela landet, säger Tord Gustafsson.

Nu talas att det även om att Värmland ska införlivas i regionen. I Halland däremot har man hitintills inte varit öppen för det.

– Men jag tror att även hallänningarna måste finna sig i det till slut, säger Tord Gustafsson.

Bakgrund:

I gamla Skaraborgs län ingick kommunerna Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Habo, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Mullsjö, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara.

1998 gick Skaraborg, liksom Göteborgs och Bohus län, samt Älvsborgs län samman i ett stort län som fick namnet Västra Götaland.

Totalt ingår 49 kommuner i länet som idag har 1,6 miljoner invånare. Göteborg är störst med drygt en halv miljon.

1999 gick även landstingen ihop och bildade Västra Götalandsregionen, en politiskt styrd organisation. 149 ledamöter sitter i regionfullmäktige som i sin tur utser politiker i nämnder, styrelser, beredningar, utskott och kommittéer. Totalt finns cirka 1 100 politiker på olika politiska uppdrag.

Regionen har 51 000 anställda i sina verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om