Skottar rasar – över flottig pizza från norr: "Vi borde kunna förklara krig över det här"

Skelleftepizzan Calskrove har fått invånare i Skottland att koka, skriver bland annat The Sun. Nationen, som är känd för onyttiga, sliskiga rätter som friterad marsbar, provoceras över att svenskarna har uppfunnit en mer ”kärlbristande” och ”kaloribel” maträtt än dem.

Skellefteå 20150101 :
Calskrove - ett skrovmål med två hamburgare, ost, sallad, dressing och pommes frites inbakade i en calzone hos restaurang Tre Kronor i Skellefteå.
Foto: Handout / kod 10500
**OBLIGATORISK BYLINE:  Restaurang Tre Kronor**
**Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

Skellefteå 20150101 : Calskrove - ett skrovmål med två hamburgare, ost, sallad, dressing och pommes frites inbakade i en calzone hos restaurang Tre Kronor i Skellefteå. Foto: Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE: Restaurang Tre Kronor** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

Foto: Handout

Mat2016-11-29 06:41


Matkriget började på sajten Reddit där en bild lades upp på den udda Skelleftepizzan, tillsammans med information om att den innehåller 2 000 kalorier. Det är 800 kalorier mer än den ökända, skotska, friterade chokladbiten som genom åren kommit att symbolisera dålig hälsa i brittisk media.

Arga kommentarer flödade från skottar som menar att Sverige försöker rivalisera med landet och dess status som en ”snack superpower”.

I slutet av förra veckan hakade brittiska medier som The Sun och Daily Record på och skrev artiklar om att det nordiska landet känt för Abba och social jämlikhet nu visar sig ha en ”mörkare dietistisk sida”, och syftar på den ”dödliga” och ”monstruösa” rätten från norra Sverige som utmanar Skottland och skotsk identitet.

”Vi borde kunna invadera Sverige för det här, inte sant?”, skriver en skotte.

”Seriöst, vi kan inte acceptera det här, jag drar och gör en calzone utav en haggis supper (traditionell skotsk rätt gjord på fårmage med fårlever, fårtunga och fårhjärta, reds anm) och ett block med cheddar för att sedan fritera skiten ur dem!”, skriver en annan.

Sveriges ambassad i London förklarar för The Sun att svenskarna inte är ute efter en matkonflikt utan är innovativa, och att nya spännande rätter därför kan dyka upp från landet, samt att friterad marsbar är inkluderad även i svensk matkultur.

”Det här är inte en utmaning, jag skulle hellre hoppas att vi kan fortsätta att lära och inspirera varandra”, säger ambassaden till tidningen.

Det, damer och herrar, måste vara diplomati när den är som viktigast.

Detta är en artikel från Norran.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!