Sköra livsbyggen och tingens värde

Öppenhjärtigt och bitvis mycket underhållande.

17 september 2019 21:22

Ja, så kan författarsamtalet med Helena von Zweigbergk och samtalsledare Kerstin Wixe sammanfattas när Kontext hade sin säsongspremiär under tisdagskvällen.

För när sköra livsbyggen och ägandet som vår samtids närmast religiösa tillbedjan genomsyrar kvällen bjuds på en hel del igenkänning – inte minst när själva huvudpersonen, författaren, journalisten och filmkritikern Helena von Zweigbergk, både vädrar sin egen skuld och skam.

Samtalet utgår från Helena von Zweigbergk senaste roman ”Totalskada” men handlar lika mycket om boken "Grejen med saker" som hon gjort tillsammans med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin. Den senare kan snarast ses som en pendang till romanen. För i båda böckerna går vårt förhållande till saker som en röd tråd genom berättelsen.

"Totalskada" är en försäkringsterm. Det handlar helt enkelt om att något blivit totalt förstört. I romanen ett hus som brinner upp. En plötslig eldsvåda som ställer allt på ända för det gifta paret Agneta och Xavier.

– Saker gråter inte när de byter ägare, men om vi förlorar allt vi äger vad händer då. Det intresserar mig, säger Helena von Zweigbergk.

Hon beskriver det som närmast sitt kall som författare att skriva om krångliga nära relationer.

– De som alla kämpar på med för att få det bra. Och vad händer i en relation där barnen är utflugna, äktenskapet går på sparlåga och hemmet går upp i rök. Allt svävar så att säga fritt. Ska man börja om, bygga ett nytt hem eller gå sin egen väg?

De frågorna ställs på sin spets i "Totalskada", där som sagts även förhållandet till saker är betydelsebärande i berättelsen.

– I min research har jag besökt hangarer där bolag samlar det man räddat från eldsvådor samtidigt som räddningstjänsten är på plats. Där finns öar av före detta hem, avskilda med rep, där rökskadade möbler och flyttkartonger med hoprafsat lösöre sparas för drabbade att gå igenom. Allt måste saneras. Det är dyrt och därför ett stort avgörande vad som ska räddas och inte.

Just denna scen finns också med i "Totalskada" och ges ytterligare en betydelse när det hem Agneta vinnlagt sig om att bygga upp inte visar sig ha samma värde för övriga familjen.

Och så var det detta med att hantera och äga för mycket saker. En skam för författarinnan Zweigbergk som ändå öppnat upp sitt eget hem för konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin inför boken "Grejen med saker". Helt enkelt ett utforskande av vår relation till alla de ting vi omger oss med, där Cilla Ramnek och Pia Ulin byggde scenerier av sakerna i Helena von Zweigbergks ägo.

Eller som hon själv uttrycker det:

– Jag har bestämt mig för att var chef över mina saker. De ska vara till glädje och ha ett värde. Vi vet alla att jordens resurser är ändliga. Därför spår jag att förvaltandet och att ta hand om våra saker kommer att bli viktigare i framtiden.

Kontext

Kerstin Wixe i samtal med författaren och journalisten Helena von Zweigbergk. Ebeneser, 17 september klockan 19.00
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström