Det blev som väntat men det tog dryga fyra timmar av hårda ord och tuff debatt – oppositionen drogs klösande och sparkande in i Framtidens skola.
Socialdemokraterna har stöd av Moderaterna och Landsbygdspartiet i beslutet. Anders Josefsson (M) berättade att när kommunledningen gick med på att rädda byskolorna i Klöverträsk och Vitå så var de med på tåget.
– Det kan bli nödvändigt att skapa större skolor. Något måste göras, sa han.
Erland Nilsson (LPO) var ärlig om varför han inte vill utreda skolstrukturen igen.
– Landsbygdsskolorna är räddade. Vi har fört en kamp och vill inte riskera dem, sa han.
Miljöpartiet vill rädda Svartöstadsskolan och Kyrkbyskolan men ställer sig för övrigt bakom förslaget.
De övriga partierna – KD, Liberalerna, Centern, Vänsterpartiet och Rättvisepartiet – vill skicka hela utredningen i retur och ger skolledningen och Bun bakläxa.
– Vi behöver inte ta ett beslut i dag. Det här har skapat mycken oro och oreda och det är dags för en skolkommission, sa Thomas Olofsson (L).
Carola Lidén (C) menade att Framtidens skola är resultatet av många års dålig personalpolitik av kommun ledningen gentemot lärarna. Nu hotar en akut lärarbrist.
– Sent ska syndaren vakna. Man han inte tagit sitt ansvar och inte varit någon bra arbetsgivare, sa hon.
Jonas Brännberg (RS) menade att ambitionen att skapa större skolor och förskolor bara bottnade i ett tänkande på ekonomisk ”stordrift”.
– S och M har inte barnens bästa för ögonen. Det handlar om att personalen ska täcka upp för varann och färre kockar, kök och vaktmästare, sa han.
I likhet med de många föräldrar som engagerat sig för att stoppa förslaget så underkänner oppositionen till stora delar det beslutsunderlag som tagits fram. Och det finns misstankar om alternativa motiv till beslutet.
Men Carina Sammeli, ordförande i Bun, avfärdar kategoriskt allt detta.
– Vi har brist på lärare. Det blir fler barn i Luleå. Och det blir svårigheter att organisera lärartjänster. Det kommer att finnas både små och stora skolor i Luleå men färre av de små. Men vi kommer inte att få större klasser, det vore annars det lättaste sättet att lösa lärarbristen, sa hon.
Sammeli menade också att beslutet inte innebär att lärarbristen är löst.
– Nej, vi kommer att få fixa och trixa för att lösa det även i framtiden. Men det är bra att vi gör det mer effektivt, sa hon.
Efter nära sex timmars debatt och upprepade voteringar var beslutet klubbat.