Svartlå-Sandträsk Ekonomiska förening (SSEK) driver sedan 2008 friskolan Tankeborgen i Övre Svartlå. Förra våren flyttade två asylsökande familjer till Bredåker. Tankeborgen fick då förfrågan om de kunde ta emot barnen som var i skolåldern och svaret blev ett självklart ja. Det blev också starten till ett integrationsprojekt där skola, elever och bybor är delaktiga och lär sig av varandra.
Utmaningen har efter det varit att lösa problemet med skolskjuts till och från skolan.
– I skolpengen ingår skolskjutsen, men alla andra skolor betalar 100 kronor till ett busskort medan kostnaden för oss ligger på runt 150 000 kronor, säger Urban Nyström, ordförande i SSEK.
Till en början skedde all skjutsning ideellt med hjälp av bybor, men det är ingenting som ordförande i föreningen tror skulle vara en lösning under en längre tid.
– Det är ju ohållbart. Det går ju inte. Dessutom finns det säkerhetsaspekter.
Föreningen fick inget gehör när de vände sig till utbildningsförvaltningen om bidrag, utan fick höra att det inte fanns några möjligheter att kringgå skolpengen.
Skolpengen utgör ett grundbelopp för varje elev som går i skolan. Pengen finansierar skolornas verksamhet och ska förutom undervisningen täcka bland annat elevhälsa och skolskjuts. Det finns också ett tilläggsbelopp för elever som behöver extra stöd.
– Asylbarnens extrapengar ska ju inte gå till skolskjuts, det ska ju gå till modersmål och extra lärartid i skolan, säger Berit Öhrvall, rektor på skolan.
När inte föreningen fick igenom sitt ärende hos utbildningsförvaltningen vände de sig till Kommunstyrelsen. Där gick det bättre och den tredje januari beslutade kommunstyrelsens ordförande att bifalla ansökan om finansiering av transportkostnaderna för barnen under höstterminen 2016 och vårterminen 2017 på 112 680 kronor.
Nu har migrationsverket flyttat familjerna så att de bor längre bort än vad föreningen sökt bidrag om, men förhoppningen är att också det ska lösa sig på något sätt. Att flytta barnen från skolan tycker inte rektor Berit Öhrvall är ett bra alternativ.
– Det är jätteviktigt för deras trygghet. När de kommer från länderna de kommer ifrån så behöver de väl all trygghet i världen. Då är skolan en stor del av det.
Mahdi Hashemi är ett av barnen som till våren har gått på skolan i ett år. Han har lärt sig lite svenska och matematik är favoritämnet. Han trivs.
– Jag har aldrig haft det så här bra förut.