Nu har Socialdemokraterna i Luleå bestämt sig i frågan om Framtidens skola. Trots att drygt 8 000 namn samlats in för en folkomröstning, så säger nu Socialdemokraterna nej. Det beskedet gav kommunalrådet Yvonne Stålnacke och barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli, vid en presskonferens på onsdagen.
Socialdemokraternas nej betyder dock inte att det inte kan bli en folkomröstning. För det krävs tvåtredjedels majoritet i fullmäktige för ett nej. I dagsläget verkar det som om Landsbygdspartiet och Moderaterna är tveksamma till en folkomröstning och röstar de nej räcker det för att avslå kravet. Övriga partier säger ja till en folkomröstning.
Som motivering till sitt nej anger de främst utmaningen att klara lärarförsörjningen i framtiden.
– Vi tror att Framtidens skola är en viktig pusselbit i att klara den utmaningen. En folkomröstning inte löser inte den utmaningen och därför säger vi nej till en folkomröstning, säger Yvonne Stålnacke.
Yvonne Stålnacke säger hon förstår att många kommer att ha synpunkter på att de inte tar hänsyn till namninsamlingen.
– Ett nej till Framtidens skola skulle innebära en ny utredning. Vi tror att det är viktigt att skolan nu får arbetsro och inte lyftas in i en ny utredning, säger hon.
Många har också haft synpunkter på processen kring den här frågan.
– Det behöver vi titta på. Se vad som gått fel och vad vi kan göra bättre i framtiden, påpekar hon.
Hon påpekar att de vet om att det krävs stöd från andra partier för att ett nej ska gå igenom i kommunfullmäktige.
– Vi är väldigt medvetna om det, men vi har förankrat det vårt eget parti. Även om risken finns vi förlorar en omröstning i fullmäktige vill vi vara tydliga med att det här är vårt ställningstagande, påpekar Yvonne Stålnacke.
Moderaterna har ännu inte tagit ställning i frågan.
– Vi har diskuterat det och ska ta ställning på nästa gruppmöte. Det är en viktig fråga där alla bör vara överens, säger Nihad Zara, moderat skolpolitiker.
Anna Widén, samordningsgruppen Hela Luleå ska leva och lära, säger att hon inte är förvånad över Socialdemokraternas besked.
–Jag kan dock tycka att det är konstigt att man inte kan respektera människors vilja. Omröstningen handlar ju inte om Framtidens skola, utan om rätten till den demokratiska processen. Att man borde lyssna på folket. En folkomröstning är ju inte beslutande utan rådgivande, säger Ann Widén.
I samband med presskonferensen berättade de också att skolan ska få ett extra tillskott på 10,5 miljoner i nästa års skolbudget (se faktaruta).