Två barn står och kikar in i skolrummet i Alviksskolan och kollar in vad som egentligen är i görningen.
Det som pågår ska komma de kikande åskådarna till del, lärare från Luleå och Skellefteå lär sig mer om IT.
– Det här genomförs för att hjälpa lärare att bli bättre på att publicera material som eleverna skapar, säger Christer Sjöberg, lärare från Tyresö och ledare för den kurs som denna eftermiddag genomförs i Alviksskolan.
Det är länge sedan datorn gjorde sitt intåg i skolorna. De senaste åren har det däremot hänt väldigt mycket på området, omvittnar lärare.
Somliga talar om en explosion.
– Nu satsas det och nu kommer möjligheterna, säger läraren Katarina Eriksson, Alviksskolan. Till bilden hör då utfästelsen åtminstone i Luleå kommun om att varje elev ska ha en dator.
Lärarna på kursen, som genomförs via Internetstiftelsen i Sverige, har elever i årskurserna 4-6. Somliga undervisar yngre elever än så och vissa av deltagarna jobbar på fritids.
Kursens ämne är webbplatser och bloggar. Lärarna lär sig mer om hur de kan användas i skolarbetet.
Newsofalvik, så heter en blogg som sedan tidigare används i Alviksskolan. Här finns rader av områden att utforska. Den som klickar på "Vetenskap" får läsa bland annat att lodjur möjligen vandrar utanför byn och på "Inrikesnyheter" handlar det om SJ.
– Vi ser att det här sättet att arbeta skapar motvation för eleverna, säger Chanette Nilimaa.
Digitala böcker, instruktionsfilmer om hur man tar sig an matematiska uppgifter och ett nytt sätt att greppa ämnet geografi, det är några områden där skapandet i datorn visar sig.
Riks- och lokalnyheterna om vad som färdas via internet handlar just nu däremot om nätmobbning, barnpornografibrott, cyberattacker och fejkade nyheter. Det här ska lärarna också förhålla sig till.
Linda Starenhed berättar om hur man arbetar vid Alviksskolan med källkritik och trovärdighet och kollegan Chanette Nilimaa uppger att eleverna har bra kännedom om vilka bilder de inte ska använda.
Christer Sjöberg pekar på lärarnas uppgifter som vägledare åt eleverna på nätet.
– De har vuxit upp med internet och är inte vana vid att granska källorna. Tidigare hade man en papperstidning där allt var ganska granskat. Nu får de saker i ett facebookflöde där allt kanske är anpassat efter vad man tycker. Sånt är inte eleverna medvetna om, och inte heller alla vuxna, säger han.