Rut-avdraget för läxhjälp försvann. I stället kom regeringens satsning på läxhjälp till kommuner och friskolor.
Förra året gick det trögt och endast 23 miljoner betalades ut. I år har Skolverket beviljat 281 miljoner kronor i statligt bidrag till läxhjälp.
Men många kommuner hänger inte med när det gäller att söka pengarna, inte minst i detta län. Av de 75 kommuner som inte ansökt om pengar alls är nio från Norrbotten.
Men i Luleå har man dock till sist bestämt sig för att söka bidraget för nu har Skolverket förlängt ansökningstiden till 31 augusti.
– Direkt efter semesteruppehållet kommer vi att inventera vilka skolor som redan har läxhjälp, vilka som är på väg in i det och vilka som har det i samverkan med föreningar. Sedan gör vi en gemensam ansökan, säger Louice Stridsman, verksamhetschef för grundskolan F-6.
De skolor som redan har läxhjälp i Luleå bekostar det alltså själva men nu ska Luleå tacka ja till det statliga bidraget.
– Det är en jättefin möjlighet. Alla barn har inte möjlighet att få det stödet hemma, säger Stridsman.
Ingen av de fem kommuner i länet som redan sökt stödet har bemödat sig om att söka för alla elever, vilket man kan göra. Bäst i klassen är Övertorneå som får totalt 140 000 kronor, 90 000 till kommunen och 50 000 till Övertorneå friskola. 35 procent av eleverna omfattas av stödet.
Ställ det mot Kalmar kommun som sökt och får stöd till alla sina elever vilket ger 5,6 miljoner i bidrag.
Utbildningsminister Gustav Fridolin ogillar det ljumma intresset för bidraget.
– Vi kan inte ha det så att barn blir utan läxhjälp samtidigt som våra pengar fryser inne, säger han till SVT.
På Skolverket är man orolig för att många elever inte får det stöd de behöver och lärarfacken har också uttalat kritik mot förhållandet.
Även friskolor missar bidraget, såvitt Kuriren kunnat utreda är det bara friskolan i Övertorneå som får bidraget.
Men mest av alla får friskolan internationella Engelska skolan, deras bidrag på 18 miljoner är mer än någon kommun fått.