Ingen behöver vara ensam på deras vakt

Ingen ska behöva vara ensam på rasten. Det tycker några elever på Torpgärdsskolan. Nu har de startat en klubb för att göra verklighet av tanken.

Gemenskap. Siri Karlsson, Tyra Ölund, Ronja Larsson-Markinhuhta, Alice och Elin Brännström står bakom klubben som inte lämnar någon utanför.

Gemenskap. Siri Karlsson, Tyra Ölund, Ronja Larsson-Markinhuhta, Alice och Elin Brännström står bakom klubben som inte lämnar någon utanför.

Foto: Nellie Andersson

SKOLA2017-01-03 19:00

Några elever i årskurs två på Torpgärdsskolan fick nog av att ibland vara ensamma på rasterna, det är grunden till den nystartade klubben på skolan. Målet att ingen ska behöva vara ensam eller bli lämnad utanför.

– Det är för att ingen ska känna sig ledsen och tänka "jag har haft tråkigt och ingen att vara med", säger Elin Brännström.

Klubben har bara varit igång i några veckor men har hittills hjälpt några på skolan att hitta nya kompisar. Enligt Friends och ”Friendsrapporten” från 2016 upplever 60 000 barn att de blivit mobbade någon gång under ett år i skolan. Det är ungefär två elever i varje klass. Fyra av tio barn från förskoleklass till och med årskurs tre uppger att de känner sig otrygga någonstans på skolan och en fjärdedel av barnen i samma ålder är oroliga för att bli ensamma på rasten.

Siri Karlsson är en av grundarna till klubben på Torpgärdsskolan. Hon kommer ihåg när hon inte hade någon att umgås med på rasten.

– När jag kände mig utanför fick jag jätteont i magen. Jag fick en klump i magen, sedan fick jag åka hem, säger hon.

Alice Brännström vet också hur det känns.

– Det liksom svider. Det är som att ha en stor klump i magen som Siri berättade. Det känns inte bra.

För att se till att ingen på skolan ska känna sig utanför patrullerar gruppen på skolgården. Ibland brukar de fråga en lärare som är rastvakt om hon sett någon som ser ut att behöva en kompis, andra gånger har de själva fått syn på någon som stått ensam. Gänget har då en ramsa de ropar ut innan de springer iväg till personen som ser ut att behöva sällskap.

– Vi frågar hur han mår och om han har någon att vara med. Om han inte har det går vi och letar någon som han kan vara med, säger Elin Brännström.

Gruppens förhoppning är också att deras budskap ska sprida sig till andra elever på skolan.

– Ibland när vi hjälper andra kan de sedan hjälpa till att leta personer som är ensamma, så att det blir tryggare på vår skola.

Hur känns det att hjälpa någon?

– Man känner att man gjort någonting bra. Man blir varm i hjärtat, säger Alice Brännström.

Trots att inte klubben funnits så länge är grundarna övertygade om att den kommer att finnas kvar under en lång tid framöver.

– Vi kommer att fortsätta med det här jättelänge. Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger Siri Karlsson.

Gruppens tips för att göra skolgården till en bättre plats

Hämta en fröken om du bråkar med någon och ni inte kan lösa det själva.

Om du ser någon som är dum mot någon annan kan du säga till själv eller hämta en vuxen.

Innan du säger eller gör något, fråga dig själv hur det skulle kännas om någon gjorde samma sak mot dig.

Om du ser någon som står ensam, fråga om personen vill vara med och leka.

Om du själv är ensam så går det att fråga om du får vara med och leka, det är viktigt att våga själv också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!