Skolverkets undersökning visar att fördelningen mellan Sveriges kommuner är ojämn. Nästan hälften av alla nyanlända elever går i skolan i 29 av Sveriges 290 kommuner.
Totalt gick 62 400 anlända i grundskolan hösten 2015.
– Att ta emot många nyanlända kan vara en utmaning. Behoven är stora men samtidigt ser vi att skolor har ett starkt engagemang och en vilja att lyckas ge nyanlända elever en bra skolgång. Vi tar fram olika stödinsatser som alla skolor ska kunna använda för att utveckla mottagandet och undervisningen av nyanlända elever, säger Anna Österlund, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.
Insatserna är riktade mot 20 olika kommuner. Två av dem i länet – Överkalix och Pajala.
Britt-Marie Isaksson är skolchef i Överkalix.
– De har varit på besök här och träffat tjänstemän och politiker. Vi har accepterat deras förslag och de ska nu göra en nuvärdesanalys och ta fram en handlingsplan för oss. Vi får stöd i tre terminer med att ta fram handlingsplanen.
Riktigt vad handlingsplanen innebär är oklart. Men syftet är att integrera nyanlända i skolan så bra som möjligt.
– De (Skolverket) kommer identifiera olika saker vi behöver jobba med. I dag har vi förberedelseklasser, men elever ska så fort som möjligt in i befintliga klasser. Att kompetensutveckla våra lärare är en sak vi kan få hjälp med.
I Överkalix är 35 procent av eleverna i grundskolan nyanlända.
Samarbetet med Skolverket kommer att pågå under drygt tre terminer och sedan utvärderas. Målet är att höja kunskapsresultaten för nyanlända barn och ungdomar – och att hålla kommunernas utbildning på samma kvalitetsnivå.
Mest läst just nu:
Beskedet: Vill ge bygglov för Tobias Lindfors fritidshus
Ambulanshyra dödsstöten för motocross