Gjorde fel – måste betala friskolor

Snart får friskolor i Kiruna extra tillskott i kassan. Kommunen har skrivit av underskott i egna verksamheter utan att skjuta till motsvarade resurser till friskolorna. Enligt förvaltningsrätten i Luleå var det fel.

Foto: Kurt Engström

Skola2016-11-13 10:16

Om en kommun skjuter till extra resurser till egna verksamheter under ett löpande budgetår ska fristående alternativ – friskolor, fritidshem och förskoleklasser – få motsvarande resurser. För ett par år sedan gjorde Kiruna kommun avskrivningar för underskott i egna verksamheter utan att skjuta till motsvarande resurser till friskolor och här menar bland annat friskolan Vargen i Kiruna att man har gjort fel.

Det särskilt avskrivningar för underskott under år 2012 och 2013 där skon har klämt. Kultur- och utbildningsnämnden (KUN) har länge hävdat att delar av underskotten handlar om utgifter för så kallade extraordinära åtgärder - exempelvis resurspersonal. Det rör således inte den ordinarie undervisningen och därför har friskolorna inte rätt till motsvarande resurstillskott.

– Men den bedömningen delade inte domstolen, säger Roger Suup, (S), ordförande i KUN.

Förvaltningsrätten tycker inte att kommunen varit tillräckligt tydlig med att underskotten rör extraordinära åtgärder och gav Vargen i Kiruna, som överklagat saken, rätt.

Fristående alternativ och Sameskolstyrelsen, som också får pengar från kommunen, ska kompenseras i efterhand för avskrivningar gjorda 2012 - 2015. Totalt handlar det om två miljoner kronor. Det här förstör inte hela KUN:s budet.

– Just nu går verksamheten med ett överskott på några miljoner, tack och lov. Så fortfarande har vi alla möjligheter att göra plus minus noll, säger Roger Suup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!