Miljonsmäll för klassiska folkhögskolan: "Dråpslag"

Kalix folkhögskola drabbas hårt då regeringen har minskat anslaget till landets folkhögskolor med 572 miljoner kronor. "Det här är inte rätt väg att gå", säger rektor Daniel Nilsson.

Rektor Daniel Nilsson

Rektor Daniel Nilsson

Foto: Tobias Ljung

Skola och utbildning2023-01-14 11:00

Folkbildningsrådet fördelar statsanslaget mellan olika folkhögskolor enligt ett särskilt fördelningssystem, som i huvudsak är volymbaserat. När nu folkbildanslaget för 2023 minskas med 572 miljoner kronor är det framförallt folkhögskolorna som drabbas när satsningen på 3 000 extraplatser inte förlängs. För Kalix folkhögskola innebär det ett ekonomiskt bortfall på cirka 1,5 miljoner kronor.

– Det här är inte rätt väg att gå, säger rektor Daniel Nilsson.

Vad får det här för konsekvenser?

– Vi tappar ekonomiskt 1,5 miljoner kronor i anslag. Vi har behövt minska på personalen på våran servicesida. Det innebär också att vi kommer att behöva minska vårat kursutbud till hösten samt dra ned på antalet utbildningsplatser. Planen är att vi kommer att pausa vår lärarassistentutbildning, samt att antalet elever på allmän kurs kommer att bli mindre, säger Daniel Nilsson.

– Det här är olyckligt. Vi ser att vi har ett högt söktryck och skulle kunna ta in fler än vad vi nu kan göra på grund av begränsningar i ekonomin, fortsätter han.

Skolan bedriver idag två olika utbildningar inom allmän kurs. Den ena riktar sig till elever som kan läsa upp de fyra grundskoleämnen svenska, engelska, matematik och samhällskunskap. Den andra riktar sig mot gymnasienivå där en som elev kan skaffa sig en yrkesbehörighet eller grundläggande behörighet för vidare studier på högskola.

Eleven Daniel Lindbäck som studerar allmän kurs vid Kalix folkhögskola menar på att regeringen måste tänka om när det gäller det här beslutet.

– Det minskade anslaget är ett dråpslag mot Sveriges folkhögskolor. Folkhögskolan är viktig man får ingen annan chans så bra som här, säger Daniel Lindbäck och tillägger sedan

– Som elev är jag glad att jag får gå här. Man utvecklas som människa, det är inte enbart fokus på betyg. Det är en stor gemenskap och man ser varandra som en investering.

Johanna Sandlund studerar även hon vid allmän kurs och är inne på samma spår som Daniel.

– Det finns annat man kan dra ned resurser på än folkhögskolorna, säger hon.

Vad betyder det för dig att gå allmän kurs?

– Det betyder mycket. Det är en bra möjlighet att läsa upp det man behöver. Upplägget är flexibelt och skräddarsydd, var och en läser i sin egen takt. Det är kul att gå till skolan varje dag, säger Johanna Sandlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!