Distansen fortsätter: "Bara att kämpa sig igenom"

Nu börjar skolan om efter jullovet. För gymnasieeleverna blir det fortsatt på distans. Utmanande, tycker Vivianne Hencz som går andra året på NTI-gymnasiet och har adhd.

Med katten som enda sällskap pluggar Vivianne Hencz hemifrån.

Med katten som enda sällskap pluggar Vivianne Hencz hemifrån.

Foto: Petra Älvstrand

Skola och utbildning2021-01-11 05:00

– Jag hoppas att det inte fortsätter efter januari, jag tror jag hade kollapsat då, säger hon.

Vivianne Hencz , 19 år, bor i en lägenhet i centrala Luleå. Hon började först en gymnasieutbildning till make-up-stylist men kom på att det inte var rätt för henne, så hon gjorde en nystart och nu går hon estet-media.

– Skolan betyder allt för mig. Den är verkligen min livsmotivation. Jag älskar att gå till skolan och hatar loven, för då har jag inga rutiner.

När distansundervisningen började under vårterminen tyckte hon först att det gick ganska bra. Det var när det var dags för prov som det blev jobbigt. 

På höstterminen fick de gå tillbaka till skolan, men så i december blev allt återigen på distans och det var då hon hade nationella prov i matte.

– Jag blev inte godkänd på det, så det var ganska tråkigt. Jag vet att jag har kompetens att klara matten, men det var det där med distansundervisningen som förstörde lite för mig.

Sedan kom beskedet att skolan skulle fortsätta på distans i första hand fram till 24 januari.

– Det känns inte kul.

Eftersom hon har adhd med koncentrationsproblem får hon hjälp med matten av en specialpedagog i liten grupp digitalt. Hon har även möjlighet att få komma till skolan och plugga, men utan att ha några kompisar där.

Hon har förståelse för att man måste hindra smittspridningen, trots att det drabbar hennes skolgång.
– Jag bröt ihop där ett tag för jag tycker det är så jobbigt. Man vaknar bara på morgonen, slår upp datorn och går online. 

Hon tror att många av hennes kompisar har en liknande upplevelse.

– Jag brukar skriva till dem då och då. De tycker samma som jag, att det här är skit. Det känns som att de blir lite deprimerade för att de umgås inte med någon. De blir så ensamma.

Hon tycker ändå att skolans rektor och lärare gör så gott de kan och förhoppningsvis får hon gå om mattekursen med de som går under henne.

Men ett annat problem är de praktiska ämnena. Uppgifter som handlar om att vara ute och filma och fota blir annorlunda nu och en del saknar egna kameror.
– Det är jättemycket förvirring och allt kommer i sista minuten.

Hon hoppas ändå att alla gymnasieungdomar håller modet uppe.

– Det är bara att alla får kämpa sig igenom det här. Det är en jobbig tid, men det kommer att löna sig i slutändan om man kämpar på nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!