De vänder sig till elever på estetiska program

Med hjälp av Maxida Märak. Zacke och fler representanter från kreativa och kulturella näringar har Ung företagsamhet Norrbotten kört en livesändning med syfte att få fler elever från estetiska program att driva företag.

Panelsamtal: Per Soini, BD Pop, Cherié Karlsson, Innovation game 2.0, Malin Winberg moderator, Fredrika Johansson, Ebenser och Linnea Nilsson. Region Norrbotten

Panelsamtal: Per Soini, BD Pop, Cherié Karlsson, Innovation game 2.0, Malin Winberg moderator, Fredrika Johansson, Ebenser och Linnea Nilsson. Region Norrbotten

Foto: Ung företagsamhet Norrbotten

Skola och utbildning2021-04-14 14:49

Med ett digert program och tillsammans med Creative Ebeneser har Ung företagsamhet Norrbotten livesänt tidigare idag, allt med fokus för att nå fler elever som går estetprogram runt om i Norrbotten och som står på tur att driva UF-företag nästa år. Carolina Heimdahl, regionschef Ung företagsamhet berättar mer:

– Idag har vi livesänt från Kulturcentrum Ebeneser, till vår målgrupp estet-elever runt om i Norrbotten. De står inför möjligheten att driva UF-företag nästa år. Vi har sänt live med gäster som både underhållit med musik samt också olika samtal med panel från aktörer från branschen. Vi har också haft gäster via länk samt fått in frågor från de elever som tittar, säger Carolina Heimdahl och fortsätter:

– Vi ser över vilka program våra UF-elever går och det vi sett är att inom estetprogrammen är andelen låg. Därför vill vi vara med och förändra detta tillsammans med representanter från Kulturella och kreativa näringarna. Där finns en hel bransch som är angelägen att eleverna får mer kunskap om företagande, och där det finns behov av arbetskraft. Ung Företagsamhet har utbildat i entreprenörskap i 40 år och med oss får eleverna driva företag i skyddad miljö.

Vad önskar du se för resultat? 

– Jag vill att alla elever som läser på estetprogrammen ska driva ett UF-företag. Aktörer från branschen lyfter att företagande är avgörande för att vara verksam i branschen, och då vill vi att alla ska ha drivit UF företag vilket är ett bra förberedande och man får träna på olika delar. Dessutom är man inte ensam utan har en UF- lärare, rådgivare och hela UF-kontoret med sig.

Varför är det viktigt att få med rådgivare, som exempelvis den panel som deltog?

– Det är viktigt att utveckla rollen som rådgivare, tidigare har eleverna själva kontaktat och valt sina rådgivare vilket har sina fördelar. Men det finns också en vits i att utbilda rådgivarna så att de blir det bästa stödet. Just nu jobbar vi och rådgivarna med att förbereda oss även för den rådgivarmatchningen som vi startar upp till hösten. Här är det framför allt till våra samarbetspartners som vi vänder oss till och vi ser gärna att fler företagare i Norrbotten är med och engagerar sig, en del företag kan se detta som ett sätt att jobba med CSR – att deras anställda får vara med och bidra på arbetsid för den yngre generationen, säger Carolina Heimdahl.

Under sändningens panelsamtal med Cherié Karlsson, projektledare Innovation game 2.0, Per Soini från BD Pop, Fredrika Johansson verksamhetschef Ebeneser, Linnea Nilsson,  hemslöjdskonsulten Region Norrbotten diskuterades bland annat vad eleverna ska få ut av att driva UF-företag: 

 – Jag vill att de ska få lära sig att det är ett villkor för människor som jobbar inom kreativa och kulturella näringar att man ska ha kunskap om att faktiskt driva ett företag. Så småningom kan man ta hjälp men att man bör ha en grundkunskap. Vi står också på rad och vill vara rådgivare, vi är här! Vi vill bolla affärsidéer med er, säger Fredrika Johansson.

Per Soini, BD Pop tillägger:

– När det kommer till musikbranchen handlar det ju inte bara om de som står på scenen,  man kan vara låtskrivare, musiker men man behöver också vara en driven företagare. Se på Maxida Märak eller Zacke, det är en hög nivå där människor driver sitt eget varumärke och karriär.

Cherié Karlsson, som verkar inom spelutvecklingsbranschen berättar:

– Det är ju en relativ ny bransch och det är många kompetenser och människor som ska in i det hela – även programmerare, kreativa människor och ekonomer som förstår spel. Ni behövs allihopa.  

Linnea Nilsson, som verkat inom mode och textil berättar om att det varit a och o att även fortsätta utbilda sig efter gymnasiet, att detta ofta är något som krävs av etablerade företag.

– Det jag fått ut mest av är också att under studietiden försöka maxa även de möjligheter som finns runtomkring – mässor som Formex, sommarjobb eller andra sidoprojekt. Här får man nätverk som kan leda en vidare, avslutar Linnea Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!