Så ser räddningstjänstens brandberedskap ut

När värmen ökar stiger även risken för skogbränder. "Slutet på juli och in på augusti är vår värsta period", säger Mikael Andersson, räddningschef hos räddningstjänsten.

Räddningstjänstens brandberedskap har förändrats sedan år 2018.

Räddningstjänstens brandberedskap har förändrats sedan år 2018.

Foto: OLOF CARLSON

Skogsbrand2021-07-15 20:31

I många delar av landet har bränderna redan brutit ut och Norrbotten är inte ett undantag. Än så länge rör det sig inte om några omfattande bränder och räddningstjänsten uttrycker inte heller någon större oro. Men torkan år 2018 har ändå fått räddningstjänsten att tänka om.

– Man kan säga att beredskapen ser annorlunda ut. Främst när det kommer till kontakter och relationer, vi är betydligt fler kommuner i räddningstjänsten som sitter ihop i en gemensam ledning, säger Mikael Andersson, räddningschef.

Ett närmare samarbete med räddningstjänster från olika kommuner kommer bland annat att kunna hjälpa de kommuner med mindre resurser att bekämpa större bränder i framtiden. Utöver det såg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till efter torkan 2018 att köpa in fler luftburna fordon som till exempel helikoptrar i bekämpningen av skogsbränder.

– Den stora förändringen efter år 2018 är det här med flygande resurser, innan sommaren fanns det ingen nationell beredskap för luftburna fordon, man fick lösa det lokalt, säger Mikael Andersson. 

Hittills har den här sommaren inte varit lika intensiv som den år 2018 och räddningstjänsten håller ett ständigt öga på de bränder som dyker upp. Enligt Mikael Andersson är perioden för skogsbränder framför oss.

– I slutet på juli och in på augusti är vår värsta period, men det är svårt att säga vart vi är då, det beror helt på väderläget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!