I början av juni blåste uppskattningsvis en halv miljon skogskubikmeter skog ner i Norrbotten. Värst drabbades områden i Jokkmokk, Gällivare, Övertorneå och Överkalix kommuner. Trots skogsbrukets insatser hittills får Skogsstyrelsen rapporter om att det finns mycket stormfällt virke kvar i markerna.
Tobias Gramner, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, säger att det är svårt och kostsamt att ta reda på virket, vilket kan vara en anledning till att det ligger kvar.
– Sedan kanske inte alla skogsägare har full koll på att det blåst ner skog på deras skiften. Nu kring älgjakten kan det vara läge att se sig omkring lite extra, säger han.
Hur mycket virke som ligger kvar är nästan omöjligt att bedöma. Ju längre virket ligger, desto större risk är det för kvalitetsnedsättning. Det är främst gran som man är orolig över på grund av granbarkborren, en fyra till fem millimeter lång skalbagge som finns i hela landet och lever på gran. De för med sig blånadssvamp som snabbt infekterar veden, vilket leder till försämrad virkeskvalitet. Längre söderut har det varit stora skador och det händer att granbarkborren angriper stående skog när de får möjlighet att massföröka sig.
– Vi har hitintills varit förskonade från några mer omfattande angrepp i Norrbotten men vi ser en fara till nästa vår om vindfällen av gran lämnas i skogen, säger Tobias Gramner.
Tallen angrips inte av granbarkborre, men av större märgborre som leder till tillväxtförlust på växande skog och av blånadssvamp i vindfällda tallar som försämrar virkeskvaliteten.
– Man får betydligt mindre betalt om det blir nedklassat från timmer. Sedan finns det en fara att man inte kan använda virket alls om man inte tar hand om det, säger Tobias Gramner.
Han påpekar att det finns en risk för olyckor i stormfälld skog.