Pantertanterna i Koskullskulle

De kallar sig "Pantertanterna" och kämpar för skogen i Koskullskulle. En fridlyst svamp hoppas de kan rädda Rävdalsområdet.

Rädda skogen. Vivi Eriksson, Maj Aspebo, Marie Riskilä och Anita Feldenius kämpar för Rävdalsområdet.

Rädda skogen. Vivi Eriksson, Maj Aspebo, Marie Riskilä och Anita Feldenius kämpar för Rävdalsområdet.

Foto: Monica Olofsson

SKOG2016-06-28 17:12

Anita Feldenius, Marie Riskilä, Maj Aspebo och Vivi Eriksson är eldsjälar som kämpar för att rädda det de kallar "den sista skogen i Koskullskulle", Rävdalsområdet, som hotas av avverkning.

Förra sommaren tittade de på Sveaskogs markinnehav och upptäckte att Sveaskog äger en stor del av skogen utanför Koskullskulle. Efter en förfrågan fick de veta att Djävulsklyftan ingår i deras femårsplan och alltså ska avverkas. Kort därefter upptäcktes avverkningssnitslar längs en populär vandringsled i Rävdalsområdet.

Upptäckten väckte förstås bestörtning.

– Det här är fjärde stigen de tar för oss. Man kände "inte nu igen", säger Anita Feldenius.

– Vi är omgivna av grustag, gruvan och asfaltstag och nu stänger man mot Malmberget. "Kullen "har ingen skog kvar, säger hon.

Gruppen började leta efter fridlysta och rödlistade arter som kunde finnas i området. Ungefär 45 arter hittades men inventeringen fortsätter. Lyckan var total när bombmurklan upptäcktes av Marie Riskilä. Det är en av få fridlysta svampar i landet som riskerar att dö ut om skogen avverkas där den är funnen.

– Det var så himla roligt att få hitta den. Det är landets nordligaste lokal för bombmurklan, säger hon.

De hoppas att upptäckten ska stoppa avverkningen då Sverige har ett internationellt ansvar för artens bevarande. Men gruppen har även sett spår av den rödlistade uttern i området.

Förra veckan anordnade "pantertanterna" en guidad tur tillsammans med Naturskyddsföreningen till Rävdalsområdet. Då upptäcktes att deras arbete för skogen har gett eko i hela samhället.

– 65 personer kom som alla var jätteintresserade, säger Anita Feldenius och berättar att en hösttur planeras för guidning i området.

– Jag säger bara "passa på". Om fem år kanske skogen inte finns kvar, säger Maj Aspebo.

– Kanske framtida generationer kommer att fråga sig hur vi kunde tillåta all den här avverkningen, säger Anita Feldenius.

– Det är ingen annan som jobbar för att bevara den här underbara skogen. Det ligger på oss. Men vår generation är van att jobba för sin sak, säger Vivi Eriksson.

Jakob Bjerner, planeringsledare på Sveaskog, säger att de ska göra en naturvärdesbedömning, en inventering, för hela området inom några veckor.

–Det innebär att vi kollar vilka naturvärden som finns i området, som vi delat in i olika avdelningar. Vi letar mycket efter vilka biotoper som finns i området men innan vi gjort inventeringen vill jag inte spekulera i vad som kan finnas där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om