Skivsläpp med låtar som speglar Tornedalen

Det har varit hennes dröm länge. Nu är den verklighet. Ikväll har Carina Henriksson skivsläpp i Kiruna på sin första skiva ”Rajaton–Gränslöst”.

25 september 2019 11:48

– Jag är stolt över skivan. Den har mitt avtryck och jag har fått jobba med ett härligt gäng musiker från svenska och finska Lappland, säger hon.

Det var när hon slutade på Tornedalsteatern som hon fick möjlighet att förverkliga sin dröm att spela in en skiva som speglar Tornedalen, språket och kulturen.

– Det har varit svårt att välja ut 20 låtar bland den låtskatt jag samlat ihop. Det blev slutligen en gränslös skiva bestående av flera olika genrer, med flera olika språk och olika medverkande på skivans spår. Däremot finns Tatu Kantomaa på dragspel med på hela skivan. Dragspel är trots allt den tornedalska kulturens instrument, säger hon.

Skivan är inspelad i etapper under ett och ett halvår, ofta under livespelningar hon haft i olika musikaliska konstellationer.

– Jag upplever att en liveplatta ger en annan nerv, säger hon.

Tio av skivans 20 sånger är skrivna av Bengt Pohjanen, text och musik av Kaj Chydenius. Men om det blir en andra skiva kommer den troligen att bestå av Carina Henrikssons egen musik och text.

– Jag har testat min egen musik på Facebook, så eventuellt blir det en andra skiva. Vi får se. Nu utbildar jag mig till röstmassör och vad som händer i framtiden – det får utvisa sig, säger Carina Henriksson.

Fotnot: Skivsläppet av ”Rajaton – Gränslöst” sker ikväll under Föreningens Nordens språkcafé i Kiruna församlingshem.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström