Skidstjärnan hyllar Focushuset

Skidgymnasiet i Malmberget har fostrat flera världsstjärnor, en av dem är Charlotte Kalla. Det var i Focushuset som Charlotte Kallas första lägenhet låg och hon har glada minnen av den tiden. "Det var fantastisk", säger Charlotte Kalla.

15 september 2019 13:45

Hon är en av Sveriges och världens bästa längdskidåkare, med bland annat nio OS-medaljer, Jerringpris och Bragdguld på meritlistan. Men Focushuset har en speciell liten plats i hennes hjärta:

– De tre första åren på skidgymnasiet var jag sambo med Magdalena Eklund som gick samma årskurs. Det fjärde året flyttade jag in i min alldeles egna lilla etta i Focushuset, det var ett litet steg att bo själv, säger Charlotte Kalla.

Hennes lägenhet låg högt uppe med vidsträckt vy över Malmberget. Charlotte Kalla berättar att hon trivdes väldigt bra i huset.

– Det var en hel del gymnasieelever som bodde där. En period hade vi inte gemensamt boende så jag har bott både på Terrassvägen och på Bergmansgatan, säger Charlotte Kalla.

Det fjärde året på skidgymnasiet var extra speciellt för henne:

– Jag var inte jättemycket i skolan, jag var på världscup och träningsläger med A-laget. Men jag minns att första tävlingen för säsongen var i Gällivare och det gick väldigt bra för mig, säger hon.

Sommaren 2018 besökte hon en kompis i Gällivare och åkte rullskridskor förbi Malmberget men var inte inne i själva kärnan. Sommaren innan det hade landslaget läger i Gällivare och då passade skidåkarna på att göra ett studiebesök i gruvan. Förutom det har det inte blivit så många besök på senare år. Men Malmberget har alltid betytt mycket för henne:

– När jag var liten var det alltid spännande att åka på läger och tävlingar i Malmberget. Min moster och kusin bodde i Malmberget under min uppväxt och det var alltid så mysigt att hälsa på dem. Jag kommer ihåg att jag fick gå och leka i en lekpark nedanför kyrkan och då kände jag mig stor. Vi köpte lördagsgodis i en kiosk som fanns på samma gata, det var en lucka som man handlade i, säger Charlotte Kalla.

Att Malmberget nu sakta men säkert försvinner har hon förlikat sig med sedan länge.

– Det blir väldigt speciellt att en fysisk ort inte längre är kvar men så länge jag kan minnas har jag alltid vetat om att det kommer att bli så, det har inte funnits något annat, säger Charlotte Kalla.

– Gropen har varit högst närvarande i min uppväxt. Tiden i Malmberget var en fantastisk tid, jag är otroligt tacksam över att jag fick gå skidgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson