Öberg: ”Inte många som får tävla på hemmaplan”

Nästan hela Sverigeeliten anländer för SM-tävlingarna – då är Kalix SK redo.

Helena Lundqvist, Jacob Engström, Johan Häggström och Emma Bergström.

Helena Lundqvist, Jacob Engström, Johan Häggström och Emma Bergström.

Foto: Carolina Makkula

Skidor/Kalix2015-03-21 05:57

Det är strax efter middagstid och det har börjat skymma ordentligt över Kalix Skidstadion. Några funktionärer jobbar på ett staket samtidigt som några motionsåkare får prova på att åka in på upploppet med en speaker, då mikrofonen ska testas inför helgen.

Det är snart 60 år sedan senast, men nu är det alldeles snart dags igen. Kalix SK ska arrangera de svenska mästerskapen.

– Vi har sökt arrangemanget tre gånger sedan början på 2000-talet. Det är jättekul att vi får den här tävlingen till Kalix. Det är ett betyg på att vi kan konkurrera mot alla andra städer som också vill ha det här arrangemanget, säger Lars Öberg.

Lars Öberg är sportchefen och tränaren som till stor del ligger bakom att Kalix SK genomgått en förändring de senaste åren. Klubben har tagit steget från att vara en juniorklubb till en klubb som även har bra förutsättningar för hårdsatsande seniorer.

– Vi har fått möjlighet att göra klubbläger och kunna se till att de har bra stöd och service med träningen och vallning under säsongen. Vi ser det som en långsiktig satsning på seniorsidan, säger Öberg.

Förhoppningen är också att satsningen ska få en skjuts i rätt riktning i och med att klubben får arrangera SM.

Med en skidfeber som ligger kvar i landet sedan VM i Falun menar Öberg att tidpunkten för att få ett mästerskap till Kalix inte kunde bli bättre.

– Det betyder väldigt mycket för klubben. Vi får en uppmärksamhet som jag hoppas gör att vi blir attraktivare för sponsorer, men sedan är det så klart en motivation för våra åkare att kunna blicka fram mot ett mästerskap på hemmaplan. Det är många stora åkare som aldrig får uppleva det, säger Lars Öberg.

Kalixtränaren kommer den här gången till skidstadion direkt från hemmet där han mött upp dottern och landslagsåkaren Jennie Öberg som kommer åka under helgens SM, men däremot för Piteå Elit.

Däremot finns det en till Öberg i Kalix SK och det är sonen Simon Öberg. 20-åringen har inte haft den perfekta uppladdningen inför mästerskapet på hemmaplan då säsongen kantats av återkommande förkylningar, men han kommer trots det bäras en bit av inspirationen.

– Det ska bli kul att tävla på hemmaplan. Det är inte så många som får göra det, säger Simon Öberg som kommer åka femmilen.

– Vi får se hur långt det räcker. Vi har blandat träning med vila för att försöka få någon typ av form trots sjukdom. Man har ändå försökt träna på så mycket man kan. Sedan man fick veta att vi skulle arrangera SM har man haft det i huvudet.

Om Simon Öberg tvingats vila sig i form på grund av förkylningar, så har Kalixåkaren Emma Bergström gjort precis tvärt om. Bergström som kommer åka tremilen i helgen laddade upp med Vasaloppet.

– Jag är lite sliten fortfarande sedan Vasaloppet, men annars är formen ganska bra. Det är första gången jag åker skejt i ett långlopp, så vi får se hur det går, säger Bergström.

Kalixåkaren vill inte spåna i någon placering eftersom att det är debut, men en av konkurrenternas placering vågar hon däremot sticka ut hakan och gissa på.

– Charlotte Kalla är ju med, så hon lär vinna, säger Emma Bergström.

Några av åkarna i Kalix SK drar i väg på ett av de sista passen innan de ska stå upp mot resten av Sverigeeliten på hemmaplan. Andra satsar på att vara helt utvilade inför starten.

Det kommer däremot inte Lars Öberg vara. Efter att undertecknad slagit av diktafonen rusar han genast vidare för att hjälpa funktionärerna att skotta, för på lördag ska allt vara förberett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om