När eleverna anländer i allt större antal stannar många runt minnesplatsen vid skolan. De pratar, kramas. Någon gråter högljutt. Vid sidan står en grupp och ser på i tystnad. De försöker trösta varandra, klappar varandra på ryggen, kramas.
Andra sitter tysta i eftertanke och sorg. Minnesplatsen har sedan i går vuxit med ljus och blommor.
– Jag har tre barn i skolan. Min dotter är i samma klass som en av de omkomna. De bara gråter och är ledsna. De har gått i samma klass sedan trean. Varit med i samma idrottsklubb. Det är förfärligt, berättar en mamma.
Stödpersonal från förvaltningen och kyrkan finns på plats på skolgården. Lärare och elever i åttan samlades på morgonen för en gemensam stund i Kulturhuset intill skolan.
– Vi försöker göra så mycket vardag som det går, det är tanken. Vår personal är vaksam över ungdomar som behöver prata eller få stöd, säger Kenny Fredholm, verksamhetsansvarig från utbildningsförvaltningen i Marks kommun.
Förutom de tre som omkom i olyckan skadades flera allvarligt. Några av de som var med om olyckan har kommit till skolan på morgonen och var med på samlingen för åttorna.
Fjällresan, som anordnas av en idrottsklubb, har varit tradition bland åttondeklassarna i många år.
– Vi har åkt dit minst tio, kanske femton år. Jag har själv varit med på ungefär hälften av resorna, säger Alm.
Läraren Sonja Danella Smith känner nästan alla elever på skolan.
– Det är så fruktansvärt för föräldrarna som får besked om att de mist sina barn, säger hon till Göteborgs-Posten.
Bussen skulle ha varit framme i Klövsjö klockan nio i går morse. Enligt bussbolaget är det inte ovanligt att man kör på nätterna. En trafikledare vid företaget hade kontakt med chauffören vid klockan halv fem på morgonen.
– Han ville veta hur resan gick och om allt hade gått bra. Föraren sade att han kände sig pigg och kry. Då befann man sig någonstans i Moratrakten, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, till Svenska Dagbladet. (TT)