Skogstjuven vädjar: ”Jag behöver vård”

Istället för att komma till Darknet-rättegången började han bygga ett tältläger utanför Arvidsjaur, gjorde en rad inbrott och stal allt från mat och alkohol till motorsågar och bensin. ”Jag behöver hjälp”, vädjar den 31-årige Skelleftebon.

Foto: Räddningstjänsten

Skellefteå2015-08-06 07:18

Vid sidan om brottsmisstankarna om medhjälp till grovt narkotikabrott åtalas nu Skelleftebon för en rad stöldbrott i flera byar kring Arvidsjaur och Arjeplog: Forsnäs, Akkajaur, Moskosel och Lauker.

Läs mer: Bodde i skogen och utförde inbrott

Redan när mannen häktades vid Luleå tingsrätt den 25 juli, sedan han gripits i Arvidsjaur, berättade han om varför han hamnat uppe i dessa trakter.

Förundersökningen kompletterar nu den bilden, vilka val han gjorde – och varför.

I polisförhör har Skelleftebon detaljerat hjälpt polisen med utredningen, och på en vallningsresa den 23 juli följde två poliser med 31-åringen då han visade platserna där han gjort inbrott de senaste månaderna, bland annat i Forsnäs mellan Arvidsjaur och Arjeplog.

– Jag började bygga upp ett tältläger, jag hade tänkt bo där det närmaste året. Inbrotten begick jag mest för att söka efter alkohol och mat, men jag började även stjäla värdesaker, berättar 31-åringen i ett förhör.

Rättegången mot 31-åringen kommer att hållas i Skellefteå senare i augusti.

– Jag måste få stopp på mitt alkoholmissbruk, för det gör att jag begår brott utan hejd. Jag räknar med fängelse, och hoppas få vård också, berättar 31-åringen i polisförhör.

Läs mer: Skogstjuven inblandad i Darknethärvan

Mannen står sedan tidigare åtalad för medhjälp till grovt narkotikabrott i en av landets största narkotikahärvor via internet, där nyligen den 26-årige huvudmannen från Skellefteå dömdes till tio års fängelse.

31-åringen står åtalad för att ha hyrt ett ödehus väster om Skellefteå där hantering och paketering av stora mängder narkotika genomfördes.

Efter en månad i häkte släpptes mannen inför den kommande rättegången i juni.

Han kom aldrig till förhandlingen. För ett par veckor sedan brann ödehuset ned till grunden. Polisen misstänker mordbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om