Klassiskt gatukök brann ner till grunden

En av Skellefteås äldsta gatukök, Krysset på Sörböle, brann ner på torsdagskvällen tillsammans med macken Gulf som delar samma byggnad. En stor räddningsinsats krävdes för att få kontroll på branden.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2016-01-08 08:40

(Denna text är hämtad från Norran.se)

Larmet om en mycket kraftig rökutveckling på Mackvägen i Anderstorp kom klockan 18.44. Fyra brandbilar, femton brandmän, tre polispatruller och ambulans kallades till platsen.

En halvtimme senare var det fullt pådrag på platsen. Polisen spärrade av ett stort område. Allmänheten blev tillsagda att inte komma nära branden, förbipasserande bilar uppmanades att köra vidare och boende i Anderstorp rekommenderades att stanna inomhus då röken kunde vara giftig.

– Håll er inomhus, och håll dörrar och fönster stängda. Vi vill inte att folk ska få in sig röken, sa polisen till Norran.

Vid ankomsten till Krysset evakuerades snabbt personal och kunder från både den brinnande fastigheten och de intilliggande. Allmänheten var stundtals väldigt nyfiken, men höll sig ändå på behörigt avstånd. Mycket tack vare polisens hjälp, enligt räddningstjänsten.

Inga personer ska ha behövt uppsöka sjukhus efter branden. Trots att vinden blåste österut, rakt emot bensinpumparna, så var explosionsrisken minimal.

– Vi förstår att folk blir oroliga, men säkerheten vid mackar i Sverige är hög. Det som ligger under jord, bensin och diesel, är väl skyddat. Vår oro går främst till gastuber och liknande brandfarligt, som kan förvaras vid mackar, dessa föremål säkrades i ett tidigt skede, sa Dan Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Efter ett fåtal timmar var byggnaden övertänd.

– Det här ser ut att brinna till grunden. Krysset finns inte i morgon, så enkelt är det, sa Christoffer Åhlund, Norrans utsände på plats.

Flera falsklarm om bränder inträffade i samband med att röken spred sig över den södra sidan. SOS fick bland annat larm om bränder på Skråmträskvägen vid Sunnanåkiosken och på Anderstorpsskolan. Bägge visade sig vara falsklarm.

Krysset-branden kan ha startat i en av väggarna till gatuköket. Enligt räddningstjänstens insatsledare Ola Lindström var brandförloppet hastigt.

– Det startade högt upp längs taket, men vi kan inte säga vad som orsakade branden ännu. Det hade troligtvis pyrt länge innan vi kom. Det kan röra sig om ett elfel, men det är omöjligt att säga ännu. Det kan bero på flera olika saker, sa Ola Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om