Systembolaget stoppar öl från Skellefteå

Den senaste ölsorten från Skellefteå bryggeri stoppas av Systembolaget. Namnet Kitty Butthole har väckt reaktioner hos kunder, och anses strida mot alkohollagen. ”Det är helt bisarrt”, säger Oscar Sennerhall, platschef för Skellefteå bryggeri.

”Det är jättemärkligt”, säger Oscar Sennerhall, platschef vid Skellefteå bryggeri, om Systembolagets beslut. Arkivbild.

”Det är jättemärkligt”, säger Oscar Sennerhall, platschef vid Skellefteå bryggeri, om Systembolagets beslut. Arkivbild.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2021-04-13 15:35

Ipa-produkten lanserades den 6 april och kunde köpas så sent som i helgen. På måndagen hörde kunder av sig till bryggeriet om att de hittat ölen i butiken, men inte fått betala för den i kassan.

Enligt Skellefteå bryggeri informerades de aldrig av Systembolaget om säljstoppet.

– Det är lite svårt att kommentera såhär tidigt, vi har inte fått ett ordentligt svar. Det enda Systembolaget har gjort är att svara oss att det har kommit in klagomål så de har valt att stoppa ölen, säger Oscar Sennerhall.

Namnet togs fram av en hemlighetsfull Skelleftebo som arbetar under pseudonymen Churchtiger. Han har tidigare tagit fram ölprodukter med namn som Straight Grizzly och Spruce Diamond Froglord. 

– Vi samarbetar med en kille som har hittat på en massa roliga namn som är tagna från det blå, och han gör sedan roliga etiketter till dem. Sedan skriver vi ett recept och brygger ölen. Det finns inget sammanhang, det är bara roliga namn, säger Oscar Sennerhall.

Vad tycker Churchtiger om det här?

– Han tycker som oss, att det är jättemärkligt. Det är ganska tragiskt, det känns lite … har inte folk större problem i livet att klaga på ett produktnamn? Det känns helt bisarrt.

Nu ska bryggeriet ge ett svar till Systembolaget och argumentera för sin sak. 

– Det här är en stor ekonomisk smäll för oss i och med att vi har färdigställt burkarna. Det handlar om arbetstimmar, etiketter och annat. Det är dåligt både för miljön och ekonomin, säger Oscar Sennerhall.

undefined
Ölen Kitty Butthole stoppas en vecka efter lansering.

Kan du ha förståelse för att namnet kan väcka anstöt?

– Nej, jag kan inte det. Hade vi haft något könsrelaterat, för man eller kvinna, eller något etniskt anknutet, då hade jag haft full förståelse. Vi har aldrig använt ett sådant namn, så jag vet inte vilka som ska bli stötta av det här. Vilka angriper vi? Jag har ingen förståelse för det.

Vad händer med ölen ni har producerat?

– I nuläget är det definitivt förödande. Systembolaget är vår enda kund, det finns inte en enda krögare som köper in öl, vilket är helt förståeligt med tanke på pandemin. Det enda vi kan göra är att föra en dialog med Systemet och hoppas på en lösning. I värsta fall blir det destruktion.

Oscar Sennerhall förklarar att Kitty Butthole har gått igenom en märkningskontroll och granskningsprocess hos Systembolaget, som inte anmärkt på någonting.

– Är det någonting som är problematiskt brukar det uppdagas. Då tar vi hänsyn till det och justerar. Det här blir så snopet när vi har kört full produktion, så det skapar såklart hyfsat mycket irritation hos oss.

Systembolaget säger till Norran att de i en dialog med bryggeriet har framfört att de har sett en risk med namnvalet. 

– Vi meddelade dem om att, i de fall där det kommer in synpunkter och incidenter, kan uppstå en situation där vi kan omvärdera beslut om att lansera produkter. Efter att vi lanserade den här produkten har det kommit in klagomål, säger Sofia Brännborn, pressekreterare vid Systembolaget.

Hon berättar att Systembolaget inte har något eget regelverk kring produktnamn, men att Kitty Butthole i sin nuvarande form kan anses strida mot alkohollagen. Det i kombination med klagomålen, som har varit fler än normalt, har resulterat i säljstoppet.

– I lagen står det att marknadsföringen ska vara saklig och relevant. Det kan man ifrågasätta i det här fallet. Det har kommit in olika typer av reaktioner om att kunder har tagit illa vid sig, och att produkten väckt anstöt. Det gäller själva utformningen av etiketten och namnet.

undefined
”Det är jättemärkligt”, säger Oscar Sennerhall, platschef vid Skellefteå bryggeri, om Systembolagets beslut. Arkivbild.

Vad är det specifikt med namnet som väcker anstöt?

– Det görs alltid en helhetsbedömning där vi tittar på hela etiketten i kombination med bild och namn. Man utgår från hela märkningen. I det här fallet kan man ifrågasätta namnets koppling till själva produkten. 

Han som står bakom namnet har tidigare tagit fram öl som Spruce Diamond Froglord och Straight Grizzly. De namnen har ingen koppling till produkten, men har inte stoppats? 

– Jag har inte information kring alla typer av produkter. I det här fallet har det kommit in mycket synpunkter, säger Sofia Brännborn.

Finns det inte många produkter på Systembolaget där namnet inte har koppling till produkten?

– Det görs en helhetsbedömning i alla fall. Samtliga produkter granskas där det finns en rad aspekter att ta hänsyn till. I det här fallet ansågs det vara ett gränsfall, och vi framförde att det fanns en risk, vilket har bekräftats av antalet incidenter.

Bryggeriet fick inte veta att produkten hade stoppats av Systembolaget utan av en kund. Varför informerade ni inte dem om säljstoppet?

– Leverantören meddelades om beslutet innan säljstoppet genomfördes.

De beskriver det här som en stor ekonomisk smäll. Vad svarar ni på det?

– Det finns möjligheter att korrigera själva etiketten. Jag får upprepa att vi har haft en dialog och framfört den här risken. Det är ingen som vill att det ska uppstå en försvårande situation för våra leverantörer, men tyvärr har det här beslutet behövts omvärderas, säger Sofia Brännborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!