"Bättre för grisarna med trång transport"

Åkarbranschen reagerar på att transpörten skuldbeläggs då grisar skadas. Och grisuppfödaren Fredrik Lind har synpunkter.- Det var bättre när det var trångt.

Skellefteå2011-05-20 06:00

Kuriren berättade i går om nya fall av skadade grisar hos Alviksgården. De hade transporterats dit och åkaren, en företagare från Skellefteå, har fråntagits körningen.

Kuriren har alltjämt inte lyckats få någon kommentar från åkaren.

En branschkollega, Karl-Gunnar Gren, är också från Skellefteåtrakten och uppger att han arbetat med djurtransporter i 40 år.

Ofrånkomligt
- Det är inte acceptabelt att djur skadas, men ska du frakta djur är det ofrånkomligt. Det går inte frakta så många utan att det händer, säger han.

Karl-Gunnar Gren berör djuruppfödning och hanteringen i stort. En stordrift där Sverige har konkurrens från andra länder. "Ekonomin i branschen är katastrofal", beskriver han svenska villkor. Samtidigt med god djurvård ska konsumenten ha skäl att köpa varan och branschföretag ska få sälja.

- Hur ska vi göra, ska vi frakta ett djur åt gången? Ska vi sluta äta mat?

I fallet Alviksgården fick alltså åkaren gå.

- Grundproblemet är inte transportören. Det handlar om hela kedjan. Grisar är sköra, de föds i en box och uppfödningen sker på för kort tid. Sedan ska de upp i en bil och transporteras och då kan det hända saker. De som kört till Alviksgården är kunniga. Bilarna är bra och godkända. I dag är det nästan mer rigorösa bestämmelser för transport av djur än av människor, far du på charterresa packas folk ihop så de inte kan sitta ordentligt, beskriver Karl-Gunnar Gren.

Bättre trångt
Fredrik Lind i Burträsk föder upp grisar och skickar djur till Alviksgården.

- Jag vet att det är som att svära i kyrkan men det gick bättre att transportera när det var trångt, då man packade dem. Sedan några år ändrades reglerna och när de fått mer utrymme slåss de. De rangordnar sig. De som kör har jag inget att säga om. Under själva transporten brukar det vara lugnt bland grisarna. Det kan gå sämre när de kommer fram.

Ett omdöme är alltså att grisarna är sköra.

- Jag tror inte att det var bättre förr, min far hade grisar och på den tiden blev de lätt stressade. Om branschen slås ut i Sverige tror många att det är löst. Då importerar vi, och de djuren har inte haft det bättre, säger Fredrik Lind.

Grisar som transporterats till slakt besiktas när de kommer fram. Kommer de på natten får de vara i ett stall till dagen efter.

- De bör besiktas med en gång, resonerar Fredrik Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om