Kaunis Irons vd är allt annat än nöjd med regeringens förslag. Förslaget innehåller en höjning av skatten på fossila bränslen i kraftvärmeverk, höjd kemikalieskatt och höjd skatt för gruvdiesel.
Med nuvarande regler har dieseln en nedsättning av energiskatten och koldioxidskatten på 89 respektive 40 procent. Nu är förslaget att hela den nedsättningen ska slopas.
– Det är så utstuderat mot Sveriges tre nordligaste kommuner. Det här slår mot Kiruna, Gällivare och Pajala. Men samtidigt som man gör det här är man beredd att räkna på elcyklar för stockholmarna. Det är så konstigt det här förslaget, säger Per-Erik Lindvall.
Enligt Lindvall innebär höjda skatten 25 miljoner kronor extra för Kaunis Iron.
– 25 miljoner som vi inte har någon chans att kompensera för. Det är ingen kund hos oss som höjer priset med 25 miljoner, så fungerar det inte. Vilket annat företag skulle de helt plötsligt kunna slänga på 25 miljoner bara på kul – eller vad nu skälet är.
Lindvall är märkbart irriterad över att gruvnäringen får den här smällen.
– De väljer egentligen ut tre företag. Vi har en nystart och har precis fått igång det här. Vi har haft jättebra entreprenörer som har jobbat hårt varje dag för att få det här att fungera och så kommer staten med det här som är ett direkt hot mot vår återstart. Var kommer det då in att hela Sverige ska leva? Det gäller tydligen inte för oss.
Direkt hot?
– Visst är det så. Eller har du 25 miljoner över? Vi tjänar inga jättepengar, speciellt så här i starten där allt är väldigt känsligt. Vi har privatpersoner som har satsat 600 miljoner och så blir vi aktivt motarbetade av staten. Vi har inte marginalen så att vi kan skänka bort 25 miljoner till något elcykelstöd för stockholmarna.
Förstår du ändå att de vill göra gröna satsningar?
– Vad är den gröna satsningen av det här? De här maskinerna behöver ju diesel för att fungera, det är det enda sättet. Det är inte så att vi helt plötsligt kan börja köra de här maskinerna på luft. Det är inget man kan plugga i ett eluttag några timmar och köra igång sen. De här maskinerna behöver diesel för att fungera.
"Syftet är att påskynda övergången till användning av el och biobränslen i gruvsektorn." Så står det i regeringens förslag.
– Nu vet jag att jag låter gnällig och jag vill egentligen inte det. Men vi har ju ingen annorlunda teknik att använda och sannolikheten för framgång minskar ju för varje skatt som de lägger på då, säger Per-Erik Lindvall.