Räds ny skatt: "Allt blir dyrare"

Planerar regeringen att införa en kilometerskatt för tunga fordon – med 24 kronor per mil? "Det kommer att slå hårt mot länet", säger Anders Ökvist från Sveriges åkeriföretag.

Foto: Eija Dunder

Foto: Eija Dunder

Foto: Eija Dunder

skatt2016-08-04 05:30

Regeringen har tillsatt en utredning för den omdebatterade kilometerskatten. Vad innebär den? All tung trafik kommer kosta mer pengar för varje mil som körs – kanske mycket per pengar. Det här är tänkt att få bättre kontroll över trafiken som är ute på vägarna, inte minst utländska lastbilar som då ska få en GPS-puck som håller koll på hur mycket som körs inne i Sverige.

Utredningen pågår fram till 6 december i år. Men regeringens utredare ska ha kommit fram till en preliminär siffra på vad det här ska kosta alla åkare – 24 kronor per mil som körs.

Ulf Öhman är åkare i Kalix. Han tror inte att regeringen kommer att fullfölja en sådan inriktning.

– Det är ju vanliga Svensson som ska betala för det där, hur fasen ska man ha råd med det? Det kommer ju att bli påslag på maten på 10-15 procent. Jag tror inte på det där, och då resonerar jag bara med sunt bondförnuft.

Åkerinäringen skulle vara tvunget att höja priserna om skatten blir verklighet, utan annan kompensation. Allt leder tillbaka alla konsumenter, menar Ulf Öhman.

– Allt blir dyrare. Vem får betala? Inte kan den som äger bilarna betala det – då är det ju lika bra att sluta. Tänk dig en timmerbil som kör upp till 30 000 mil på ett år och så gångrar du det med 24 kronor (720 000 kronor) – de pengarna finns ju inte ens i den sista raden på årsredovisningen. Nej, nej, nej.

Eftersom det handlar om avstånden skulle det här slå extra hårt på Norrbotten, menar kritiker. Anders Ökvist är åkare och även en del av branschorganisationen Sveriges åkeriföretag.

– Om man inför den här skatten och inte minskar andra skatter kommer det att slå hårt på Norrbotten, för vi är så beroende av transporter.

Ökvist ser fördelar med kilometerskatten för konkurrensen med utländska företag. Men bara om det kompenseras med en skattesänkning någon annanstans, som på dieselskatten.

– Nu höjs dieselskatten varje år och det drabbar bara den inhemska åkerinäringen, utländska bilar tankar inte i Sverige. Om man bara fortsätter att ta ut mer skatter finns det en stor fara. Den största faran är att det kan slå ut våra basindustrier. Tänk om skogen är för dyr att frakta till fabrikerna här uppe för att det är så långa avstånd. Allt som rör export kommer hamna i fara, säger Anders Ökvist.

– Det går inte att ta rak ställning ännu förrän det är beslutat. Men blir det 24 kronors höjning är det förödande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!