De två kvinnorna äger fritidshus i Luleå skärgård. De ville bygga ett nytt och lite större fritidshus på samma ö.
De fick bygglov och dispens från strandskyddet från kommunens miljö- och byggnadsnämnd i maj. Men en dispens från strandskyddet måste godkännas av länsstyrelsen och länsstyrelsen satte sig på tvären och sa nej.
De två ägarna överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Domstolen beslutade sig för att besöka ön för att med egna ögon bilda sig en uppfattning i frågan.
Men när domstolen, kommunen och länsstyrelsen kom till ön i oktober så hittade man en nybyggd stuga där. En stuga som inte ska finnas där. Den nya stugan saknar både bygglov och dispens mot strandskyddet.
Men den stugan låg på en annan plats strax intill men med samma ägare.
Mark- och miljödomstolen åkte hem och tog sitt beslut om det bygglov som stugägarna sökt. Där håller domstolen med kommunen om att stugägarna ska få sin dispens från strandskyddet. Länsstyrelsen får ge sig och den stugan får nu byggas.
Men samtidigt blev stugägarna anmälda av kommunen för svartbygge samt brott mot miljölagen. Den andra stugan som fanns på ön var byggd utan bygglov och strandskyddsdispens.
Christer Andersson är chef för bygglovsavdelningen på Luleå kommun.
– Det är ingen allvarlig situation i sig, nu måste först stugägarna få en chans att förklara hur det förhåller sig. De får också lämna in en bygglovsansökan i efterhand, säger han.
Han berättar att detta kan sluta på två sätt:
– Om vi beviljar bygglov i efterskott så blir det i de allra flesta fall en byggsanktionsavgift för att man brutit mot plan- och bygglagen. Om det går så illa att miljö- och byggnadsnämnden avslår bygglovet så då blir det ingen avgift, då får man bara riva. Men det är ju inte så bara förstås, säger Andersson.
Böter eller riva – det är frågan.