Skål för konsten

Keramik är naturligtvis konst. Det menar konstnärlige ledaren Jacqueline Igestedt som tillsammans med 29 konstnärer visar ett skålprojekt på Gällivare museum.

27 augusti 2018 16:44

På onsdag hålls vernissage och utställningen finns sedan att beskåda under en månads tid. De totalt 30 konstnärerna ingår i föreningen Lidingökonstnärer utanför Stockholm och har gjort flera gemensamma projekt tidigare, dock inte i keramik.

– Jag hade en vision om att konstnärerna skulle utgå från samma grundform, en keramikskål. Det är intressant att se hur en målande konstnär kan vara tredimensionell, säger Jacqueline Igestedt.

Hon har sina rötter i Frankrike där keramiken som konstart har en lång tradition.

– Det är många kända konstnärer som haft en period i livet då de jobbar med keramik och jag tycker att det här var en bra idé. En skål kan vara ett bruksföremål men också konst, säger Jacqueline Igestedt.

Att jobba med keramik är tidsmässigt krävande och prjektet har pågått under ett års tid. Först har en provskål gjorts som sedan kompletterats med en stor skål. Men slutresultatet har inte alla gånger sett ut som först tänkt.

– En del har följt sina linjer från början till slut, andra blev helt olika från den första provskålen, säger Jacqueline Igestedt.

Varje konstnär har också skapat en tavla med en siffra som tilldelats dem.

– Man tolkar siffran man fått. Man fick sin siffra utifrån när man kom in med sin skål. Jag fick siffran 27, så man fick inte välja. Eller, ja, det har man ju gjort på sätt och vis, beroende på när man blev klar med sitt projekt, säger Ingela Karlsson vars skål heter Universum.

Konstnärerna har arbetat med flera olika material som exempelvis taggtråd, metall och glas.

0970-12092

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson