– Efter sommaren kommer vi gå ut med en riktad rekrytering. Vi håller på med ett arbete där vi med hjälp av riktade annonser försöker locka de som är intresserade av till exempel skidor och friluftsliv till Gällivare, säger Gitt Ström som är närsjukvårdschef på Gällivare lasarett.
Det var i april som hjärtläkaren på Gällivare lasarett slutade från sin tjänst. Sedan dess har man kunnat ersätta honom till 75 procent. Men den resterande tiden har man förlitat sig på vikarier och stafettläkare som tillfälligt kommit och arbetat på lasarettet.
– Vi hade helst sett att vi haft ordinarie personal på plats. Vi har försökt rekrytera kontinuerligt under den här perioden men det är inte helt enkelt. Läkare är ett bristyrke och vi gör allt vi kan för att rekrytera.
Just nu arbetar man med ett utvecklingsarbete runt rekrytering som görs i samverkan med Gällivare kommun, projektet In Gällivare och företagare i kommunen. Syftet är att stärka varumärket Gällivare i rekryteringen och lyfta fram vad det innebär att bo och leva i kommunen.
– Efter sommaren och semestrarna kommer vi att dra igång med den här rekryteringen. Men det är svårt att få läkare till Norrbotten, till Sunderbyn är det lite enklare. Men till de övriga sjukhusen i länet är det svårt. Det saknas 30 till 40 procent av allmänläkare i länet.
– Vi hoppas att det kommer gå bättre att få tag på någon med hjälp av den här nya typen av rekryteringsarbete, fortsätter Gitt Ström.
Har avsaknaden av en fast läkare påverkat patientflödet?
– För de allra flest patienter har det inte påverkat. Men det kan finnas enstaka grupper där vi fått göra annorlunda för att man har behövt snabba återbesök exempelvis. Då har man fått åka till Sunderbyn istället. Vi har också ett samarbete med Kirunas hjärtläkare så att vi ska klara av att ge patienterna den vård de behöver i Gällivare så de ska slippa resa, säger Gitt Ström närsjukvårdschef på Gällivare lasarett.