Ingen extra julvila för de flesta

Midvinterns storhelger väntar och många vill vara lediga. Men i år är tomten snäll mot arbetsgivarna. Antalet lediga dagar i almanackan är mycket få och vårdpersonalen får i stort sett jobba som vanligt.

Överarbete. Läkarfackets ordförande Robert Svartholm anser att landstinget klarar vården genom att överutnyttja stafettpersonal och underläkare.

Överarbete. Läkarfackets ordförande Robert Svartholm anser att landstinget klarar vården genom att överutnyttja stafettpersonal och underläkare.

Foto: Josefin Wiklund

Sjukvård2016-12-09 05:00

Vid kontakter med de personalansvariga på landstinget så uppger de samstämmigt att läget är under kontroll inför jul, nyår och trettonhelgen.

–  Planeringsmässig ser det ut att vara under kontroll. Jag får inga signaler från ansvariga chefer om att det skulle vara några akuta problem, säger Karin Larsson, HR-chef på Länssjukvård.

Helgerna är gynnsamma mot arbetsgivaren då både juldagen och nyårsdagen ligger på söndagar. Samtliga personalansvariga Kuriren kontaktat uppger att detta har underlättat schemaläggningen avsevärt.

– Men det blir i stället ett problem för de anställda, säger Robert Svartholm, ordförande i läkarföreningen i Norrbotten.

Han tillägger:

– Vårdpersonalen har jobbat hårt sommar och höst och har komp och semester innestående. Nu förväntar man sig en viss ledighet och det kan bli problem om man inte får det. Det blir ju inga ordinarie vilodagar att tala om i år.

Svartholm menar att verksamheterna inte skulle fungera utan ett hårt slit av underläkare och stafettpersonal.

– De utnyttjas hämningslöst, på ett sätt man inte kan utnyttja fast anställd personal. Då går det bra hävdar man. Men så är det inte, säger han.

Även Vårdförbundet är orolig för att personalen slits ned på grund av personalbrist och svårigheter att få ut kompledigheter och semester.

– Personalen har svårt att söka ledigt och många får avslag, säger ordföranden Erica Ohlsson.

Hon påminner om att stängda vårdplatser inte kan öppnas på grund av bristen på framför allt sjuksköterskor.

Landstinget har bestämt att inga planerade operationer ska ske mellan 22 december och 5 januari. Men eftersom det då är trettonhelg är det i praktiken ett stopp till den 8 januari.

Samtidigt dras antalet intensivvårdsplatser på IVA ned från sex till fem.

– Men vi har personal för akuta operationer som vanligt dygnet runt, säger Karin Larsson.

Vården blir dock känslig för oplanerad frånvaro under helgerna. Ansvariga uppger att bristen på personal påverkar verksamheten och därför görs inga ytterligare neddragningar. Om personal blir sjuka ”är det som alltid skört”, uppger man. Luckor i schemat fylls med extra pass eller inhyrd personal.

Den enda verksamhet som har fullgoda resurser är BB-avdelningarna i Sunderbyn och Gällivare.

– På förlossningen har man full bemanning över helgerna, där har man snarare förstärkt och tagit höjd för ett ökat tryck, säger Larsson.

Hon berättar att det trots allt finns vårdpersonal som beviljats ledigt under helgerna.

Vårdjulen

Sunderby sjukhus stoppar alla planerade operationer 22/12-5/1. Akutvården fungerar som vanligt.

Därmed kan både AVA och IVA minska antalet vårdplatser (se artikel).

I hela länet fungerar akutvården i stort sett som vanligt medan planerad verksamhet ställs in förutan de som måste utföras, exempelvis dialys.

Piteå sjukhus drar ned nio vårdplatser.

Hälsocentralerna har öppet som vanligt och det gäller även jourcentralerna. Luleå jourcentral har skurit ned sina öppettider från 1 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!