Akut blodbrist tvingade NLL att agera

I juni rådde akut blodbrist inom Norrbottens läns landsting och man fick kämpa hårt för att repa sig.Men så när läget blev akut igen förra veckan,tvingades NLL köpa sig ur krisen.

Svår tid. Sommaren är en tid på året då blodet kan bli en bristvara på Norrbottens läns landsting. Men nu ser det ut att gå åt rätt håll igen, menar Lillian Falk på blodbanken vid Sunderby sjukhus.

Svår tid. Sommaren är en tid på året då blodet kan bli en bristvara på Norrbottens läns landsting. Men nu ser det ut att gå åt rätt håll igen, menar Lillian Falk på blodbanken vid Sunderby sjukhus.

Foto: Petra Älvstrand

Sjukvård2016-08-03 07:30

I början av juni gällde akut brist på blod i länet och landstinget gick ut med en uppmaning till alla kända blodgivare att hjälpa till.

När akut brist uppstår prioriteras akuta patienter från exempelvis olycksfall eller förlossningar, medan personer med ett mindre behov kan få vänta på sin blodtransfusion.

Och efter uppmaningen blev läget bättre. Egentligen har det dock varit brist på blod i hela länet under stora delar av sommaren menar Lilian Falk som jobbar på blodbanken vid Sunderby sjukhus. Men under förra veckan blev det en smärre kris igen och NLL agerade genom att köpa blod.

– Vi fick köpa blod förra veckan från Karlskrona och Umeå då de hade möjlighet att avvara. Vi har ju miniminivårer och under dem kan vi inte ligga, då måste vi agera. Men nu ser det bättre ut, och jag hoppas det här kan hålla i sig, säger Lillian Falk.

Hon menar också att det inte är någon ny förekomst att det uppstår problem under just denna period.

– Åtgången har varit större än inflödet. Och under sommarmånaden är ju många givare ute och reser. Beroende vilket land man varit i kan det ju innebära karens för många givare, mellan en till sex månader. Sådant spelar också in. Det är helt enkelt inte samma tillgång sommartid.

Men från och med denna vecka kan NLL skönja en positiv trend vad gäller tillgången av blod och Lillian Falk vittnar om att väldigt många blodgivare varit i farten sista dagarna. Ja, det har till och med skett en kraftig ökning.

När läget var akut i juni inkom väldigt många nyanmälningar men eftersom utredningstiden är arbetskrävande och tar mellan fyra till sex veckor har flertalet av dem har ganska nyligt fått lämna blod för första gången. Bara under första veckan i juni anmälde sig 32 nya blodgivare runt om i länet.

– Vi fick väldigt många nyanmälningar i juni efter den stora blodbristen och väldigt många av dem har lämnat blod nu under sommaren. Så just idag set det ganska bra ut, förklarar Lillian Falk innan hon berättar att alla blodgrupper är lika viktiga.

– Vi behöver alla blodgrupper. Det har varit brist på A-blod men idag ser det betydligt bättre ut och alla grupper lika värdefulla.

Vilken blodgrupp har du?

En vuxen människa har mellan fyra-sex liter blod. Kroppsstorleken avgör hur mycket blod du har.

Blodkropparna bildas i benmärgen. De viktigaste blodgrupperna är ABO (noll) och Rh.

ABO-systemet delas in i A, B, AB och 0 (noll). Cirka 85 procent av Sveriges befolkning är Rh-positiva, medan resten kallas Rh-negativa.

Källa: Blodgivning i Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!