E coli är en naturlig bakterie som finns i människors tarmar och inte orsakar några problem så länge den stannar där. Om man får i sig bakterien på annat sätt, exempelvis genom att få avföring på fingrarna och sedan pilla sig i näsan, kan man bli sjuk. Den kan orsaka urinvägsinfektion och i värsta fall blodförgiftning.
I vanliga fall hjälper antibiotika men i takt med samhällets ökade antibiotikaresistens bildas fler varianter av bakterien som läkemedlet inte biter på – så kallade multiresistenta bakterier. Dessa bär på enzymet ESBL-CARBA, ett typ av protein som finns i kroppen.
Nu sprids en ny variant av en multiresistent E coli-bakterie i Sverige. Hittills har 400 fall bekräftats, men inget i Luleå. Region Norrbottens biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson tycker att spridningen av fler multiresistenta bakterier är oroväckande.
– Just ESBL-CARBA är inte så bra för vi kan inte använda vanlig antibiotika som är det mest effektiva. I stället får man använda annan typ av antibiotika som inte är lika effektiv, säger han.
Om man däremot blir allvarligt sjuk kan det behöva behandlas intravenöst, alltså genom blodet.
– Om man får blodförgiftning blir man oftast inlagd på sjukhus och då är det väl oftast så att man måste ge något intravenöst medel för att bli av med det, säger Jonas Hansson.
Den nyupptäckta bakterievarianten är inte bara antibiotikaresistent utan även mer benägen att leda till infektion än andra E coli-bakterier.
– Det är problemet med just den här, säger Jonas Hansson.
Det är svårt att veta om någon är bärare av den smittsamma bakterien eftersom den bara märks om den leder till infektion. Jonas Hansson tycker dock att alla som reser utomlands bör vara försiktiga.
– De här multiresistenta bakterierna är mycket vanligare utomlands, framför allt i Asien och Afrika. Så man ska försöka att inte utsätta sig för dem när man är ute och reser, framför allt undvika att bli sjuk.
Är det något annat man kan göra för att skydda sig från bakterien?
– Att tvätta händerna är ett bra sätt att undvika att få i sig tarmbakterier i vardagen men jag har svårt att se att man kan göra så mycket. Det är framför allt att försöka undvika att bli sjuk när man är utomlands. Sedan är det egentligen sjukvårdens ansvar att inte använda antibiotika i onödan som kommer hjälpa på sikt, säger han.