Vaccineringen resulterade i narkolepsi

Anna var en av flera miljoner som vaccinerade sig mot svininfluensan. Strax efteråt förändrades hennes liv då bieffekten blev narkolepsi.

Björntjänst. Vaccinet Pandemrix skulle skydda mot svininfluensan men ledde i vissa fall till att de vaccinerade drabbades av narkolepsi.

Björntjänst. Vaccinet Pandemrix skulle skydda mot svininfluensan men ledde i vissa fall till att de vaccinerade drabbades av narkolepsi.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sjukdom2016-04-07 19:08

Under 2009 år spred sig svininfluensan över världen och ungefär 60 procent av svenskarna beräknas ha vaccinerat sig med Pandemrix.

Anna var då en 16-åring från Luleå som gick gymnasiet och tog en vaccinspruta som skulle förändra hennes liv drastiskt.

– Man sa på skolan att vi borde ta det och känslan då var att man skulle vaccinera sig. Redan samma natt sa jag att jag sovit dåligt och det märktes att jag kunde sova flera gånger, säger Anna.

Under sommaren fick hon sömnparalyser och kunde hallucinera under sömnen. Hon kunde till och med tappa all kontroll över kroppen och ramla till marken, bara genom att skratta.

Diagnosen narkolepsi fick hon till slut under 2012 efter att ha uppsökt läkare året innan.

– Jämför jag mig själv med andra drabbade finns det nog värre fall. Jag har ändå fått det och det påverkar mig på många vis. Vill jag vara uppe till tre på natten en lördag går det inte för då är hela helgen förstörd och nästan hela veckan.

I hennes dagliga rutiner ingår medicinering av Xyrem som hjälper henne att sova.

– Jag tar en shot och sover fyra timmar innan jag vaknar jag vid 02.30 och är klarvaken när medicinen gått ur kroppen. Då tar jag en till shot och sover tre timmar till.

I dag är hon 23 år gammal och genomför nu en arbetsprövning i samarbete med Arbetsförmedlingen på ett företag i Luleå. Trots det säger Anna att hon bara kan jobba på halvtid – i bästa fall.

– Då tänker jag kring min pension och på det sättet påverkar det en även ekonomiskt. Jag kanske kan jobba 50 procent på vissa jobb men på ett annat bara 25 procent.

Den 12 maj ska riksdagen besluta om ersättning för de personer som drabbades av narkolepsi från Pandemrix. Enligt detta förslag kan en drabbad person få upp till tio miljoner kronor i ersättning. Detta har Narkolepsiföreningen kritiserat då man inte vill se en tak på ersättningen, som man gjort i Norge och Finland.

I morgon ska Narkolepsiföreningen träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för att ge sin syn på saken.

Även Anna tycker att ersättningstaket är en mindre bra idé, inte bara av personliga skäl utan även rent symboliskt.

– Jag ser gärna att taket tas bort och då tänker jag på alla stackars barn som har det så jävla illa. Tänk att ha en fyraåring med narkolepsi. Det blir som ett spädbarn. Någon måste ta på sig något ansvar då det var nästan en hets om att ta det där vaccinet. Då skulle det kännas bättre.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

4 000 svenskar är drabbade.

Narkolepsi

Sjukdomen är ovanlig en sjukdom som kännetecknas av sömnstörningar, trötthet på dagen och viktuppgång.

Den drabbade kan uppleva kataplexi som innebär att man tappar kontrollen över vissa muskler, ofta i samband med olika känslotillstånd som skratt, gråt eller ilska.

En narkoleptiker kan även drabbas av sömnparalys och känner sig då förlamad i samband med insomnande och uppvaknande.

Källa: Fass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om