Cancerfonden ser brister i Norrbotten

Det finns brister i cancervården i Norrbotten. Det skriver Cancerfonden i en ny granskning.

Sjukdom2017-01-27 07:48

I Norrbotten får cancerpatienter sin sjukdom diagnostiserad i ett sent stadium när cancern redan är spridd. Dessutom får inte alla ta del av viktiga undersöknings– och behandlingsmetoder, det skriver Cancerfonden i en granskning de gjort angående cancervården i hela landet.

Cancerfondens granskning visar att det finns stora skillnader mellan landstingen i hur väl primärvården lyckas fånga upp och diagnostisera patienter i ett tidigt skede. I Norrbottens läns landsting diagnostiseras drygt två av tio patienter i tidigt skede, då möjlighet till bot är störst. Landstinget ligger under rikssnittet när det gäller tidig diagnos.

– Vår granskning visar att inte ens två av tio patienter med lungcancer kan botas i dag. En av orsakerna är att diagnosen ställs för sent. Vår slutsats är att det framför allt är primärvården som har brister. Det måste vara lätt för patienterna att komma till sin läkare och återkommande få träffa samma läkare. Då ökar förutsättningarna att hitta lungcancer i tid, säger Jan Zedenius som är medicinskt sakkunnig på Cancerfonden och chefläkare.

Det finns också analysmetoder som används i ett sent skede när cancern har spridit sig och inte längre är botbar. De nationella riktlinjerna säger att alla patienter som behandlas för långt gången lungcancer först ska testas för en viss typ av tumörmarkör. Det ska göras för att vården ska kunna sätta in rätt läkemedel och behandling. I Norrbottens läns landsting får fyra av fem patienter i den här patientgruppen en sådan analys.

– Skillnaderna i hur patienterna utreds och omhändertas är inte acceptabla. Alla patienter ska ha tillgång till den vård de har rätt till oavsett var man bor. Kan det egna landstinget inte erbjuda en fullgod vård ska patienten remitteras vidare, säger Jan Zedenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!