Simtävling med unikt koncept lockar

Simtävlingen i Juoksengi där deltagarna startar den 14 juli på finska sidan och kommer i mål den 13 juli på svensk sida ska i år filmas av SVT.

2 juli 2019 15:30

Tävlingens koncept drar nytta av tidsskillnaden mellan Finland och Sverige, vilket gör att man kan starta den 14 juli på finsk sidan och komma i land ”dagen innan” i Sverige. Att tävlingen går i Torneälven vid Polcirkeln och i den ljusa sommarnatten gör den inte mindre speciell.

Det  var 2011 som simtävlingen i Juoksengi kördes för första gången. Det innebär att det blir tioårsjubileum nästa år. Roland Niska som alltid jobbat hårt för byn kom på idén och fick tillsammans med Greger Toolanen med sig både det Svenska och det Finska simförbundet på idén om simtävling i älven. 

Niska är fortfarande aktiv i högsta grad och är den som lägger ut banan för tävlingarna och den som välkomnar simmarna vid målgången. 

Gränslöst samarbete

– Vi har bra engagemang från byborna, säger Bengt-Erik ”Bisse” Kommes. I vår by är mellan 40 och 50 personer engagerade och lika många i finska Juoksenki, säger han och fortsätter.

- Intresset för tävlingarna bara ökar. I år deltar simmare från 13 länder och det tog bara fyra timmar att fylla samtliga platser. Vi har 120 deltagare i tävlingen som är på 2000 meter och lika många i den långa, det vill säga 3000 meter som går vid  midnatt. 

– Fler än så har jag som säkerhetschef sagt att jag inte är beredd att ansvara för, även om det är tråkigt att säga nej till alla som hade hoppats få delta. Vi har så många som 66 personer i kö. Ifall någon av deltagarna får förhinder får de köande chansen.

2000 meter på dagen

På frågan var deltagarna kan bo när hotellet inte är igång, säger Bengt-Erik att en del har själva ordnat boende på både svenska och finska sidan, från Risudden i söder till finska Pello i norr. 

För tävlingen som innebär simning 2000 meter i Torneälven på dagtid gäller start klockan 13 den 13 juli på svenska sidan av Torneälven. De tävlande simmar över till finska sidan och sedan tillbaka till Niskas strand på svenska sidan för målgång. 

Start den 14 juli - i mål den 13juli

Det mest unika blir sedan det som sker på finska sidan när klockan där ha gått över till 00.05 den 14 juli och starten på 3000 meter går. Målet är då att de första kommer i mål vid Niskas strand när knappt en halv timme av dagen återstår och innan den svenska kalendern visar den 14 juli  Om simmarna klarar det har de startat den 14 juli och kommit i mål den 13 juli. 

Lägg därtill den ljusa sommarnatten och att simma i den fritt flytande Torneälven nära Polcirkeln. Inte undra på att många vill anta utmaningen. 

Det ska sägas att säkerhetsåtgärder är vidtagna med bland annat många följebåtar från vilka noggrann uppsikt hålls över de tävlande. I fjol var det lite vatten i älven. Ännu är det lite för tidigt att säga hur det blir i år. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marianne Berglund