Siklöja - en löjligt god matfisk

Siklöjan, den ädla löjrommens ursprung, är ingen matfisk som stått i någon högre kurs.
Minkfoder eller soptippen har ofta varit adressen sedan de dyrbara romkornen avlägsnats. Men nu ska det bli andra bullar av.
Hägnan har inrättat en egen Löjans dag och i ett trepartssamarbete kommer denna utsökta fisk att nå konsumenterna i filead form under hösten. Så nu ska det ätas löja i hela landet, i hemtrevliga Sikfors såväl som på häftiga Sturehof!

LULEÅ2006-09-22 06:00
Det är ett rejält pådrag nu kring denna laxfisk som faktiskt är mycket läcker. Och förutom löjdag, den 21 september, och på väg ut i handel och restaurang som en "ny" vara, så har det också tagits fram en receptbok. Det är mat och kostkonsulenten Kristina Wikström vid Hushållningssällskapet som sammanställt boken Löj-liga recept ... och andra smarta löjrätter med recept från matintresserade i hela länet.
- Kokt löja med vitsås, det är så många känner till denna rätt, men det går ju att göra så väldigt mycket mera av denna mycket goda fisk som har låg fetthalt, säger Kristina Wikström.
Hon har tillsammans med Hägnan, Fiskeriverket och länsstyrelsen nu inlett en drive för denna matresurs som kanske vi häruppe inte riktigt förstått att vi har.
Löjan och överhuvudtaget fisk ligger helt enkelt rätt i tiden, tycker Kristina Wikström och de andra projektvännerna.

Filead löja
Tryggve Bergman, styrelseordförande i föreningen Matproducenterna i Norr och även nyligen avgången VD för BD Fisk tror stenhårt på projektet med filead löja.
- Jajamän. Det finns faktiskt intresse för fisken även i storstäderna. Jag vet att krogchefen på anrika Sturehof i Stockholm är eld och lågor över detta. Och det handlar ju om en fisk som fiskas under självförvaltning men med stark kontroll av fiskeriverket. Varje år kollas fiskelokalerna häruppe noga av biologer som tittar på fiskens storlek. Det händer att man stänger av olika fjärdar om det inte håller måttet. På så sätt handlar det här om en miljöhushållning som vi inte ser i annat fiske som exempelvis torsk och plattfisk, menar Tryggve Bergman.
Så här i slutet av september är det dags för löjfisket som bedrivs under fem intensiva veckor.
- Det landas mellan 1.000 och 1.200 ton löja, mycket av själva fisken har tidigare gått till minkfoder vilket är ett stort resursslöseri, säger Tryggve Bergman.
Han ingår i ett projekt där nu i stället fisken tas om hand, fileas och går ut till konsumenterna och blir tillgänglig hela året är det tänkt.
- Att kasta bort fisken så här som man gjort tidigare tror jag på sikt inte kommer att bli tillåtet. Det kommer säkert direktiv från EU med förbud mot ett sånt resursslöseri, säger Tryggve Bergman och ser nöjd ut.
Han gillar löja och tror stenhårt på att den kommer att bli en uppskattad produkt, både hos gemene man och på de bemärkta restaurangerna.

Nätt liten skrift
Men hur tillagar man då löjan och hur utvecklar man recepten för att än mer förhöja dess värde? Den intresserade behöver inte alls bli utan uppslag därvidlag. Det borgar den Löj-liga receptboken för.
En nätt skrift där du får veta hur man gör exempelvis Caesarpasta med ansjovis gjord på löja, Friterad löja med dipsås eller kanske en sardin gjord på löja. På torsdagen bjöds det till smakprovning av en löjbuffé på Hägnan och betyget måste sättas till MVG! Boken, ja den kan hittas i bokhandeln, hos Hushållningssällskapet men också hos Hägnan till överkomligt pris.
För övrigt så här i hösttider så får vi påminna om att det i morgon lördag är dags för höstdagjämningen. Den goa värmen som dröjt sig kvar börjar ge vika för kyligare tongångar.
För den som exempelvis längtar efter att ta för sig av de dignande rönnbären kommer första riktigt hårda frostknäppen att vara efterlängtad. Dags att göra en läcker rönnbärssnaps eller kanske en gnistrande gelé till löjrätten?
Recept på rönnbärsgelé och löjsardin
<STRONG>Rönnbärsgele<BR></STRONG>Lägg bären, 2 kilo frostnupna eller frysta klasar, i kastrullen. Häll på en liter kallt vatten. Koka under lock på medel­värme tills bären spricker och släpper saften. Koka fem minuter, sila av och låt självrinna. Gelén: Mät saften och koka upp den utan lock i fem minuter. Skumma av. Rör ned totalt 9 dl strösocker per liter saft, rör ned i tre omgångar, rör tills sockret löst sig. Koka upp och skumma av. Koka återigen 5-10 minuter, skumma om det behövs. Fyll på glas eller burkar, låt kallna, paraffinera. Njut! <BR><BR><STRONG>Löjsardin<BR></STRONG>1 kilo löja, fyra teskedar salt, en deciliter matolja, tre matskedar vinäger, 1-2 matskedar strösocker, en tesked grovstött vitpeppar, ett kryddmått grovstött nejlika, ett kryddmått grovstött kryddpeppar, en matsked dillkrydda, tre matskedar tomatpuré och en matsked chilisås. Tillagning: Rensa fisken men tag inte ur ryggbenet. Skölj, låt rinna av och salta. Lägg fiskarna med ryggarna uppåt tätt intill varandra i en låg kastrull med lock. Vispa samman ingredienserna och slå det över. Sjud sakta under lock 15-20 minuter eller tills fiskköttet är vitt. Låt kallna och mogna över natt. Servera som smörgåspålägg eller till potatis och grönsaker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om