Branden startade på onsdagen vid tolvtiden och räddningstjänsten har funnits på plats sedan dess till torsdag för att kväva elden. Ett tjugotal brandmän kallades in från Piteå, Boden, Älvsbyn och Luleå. Tre helikoptrar har vattenbombat området från ovan. När Kuriren kom till platsen på torsdagförmiddagen pågick eftersläckningsarbetet för fullt och branden var under kontroll. Då fanns ett tiotal brandmän från Piteå på plats. Att området är väldigt otillgängligt för räddningstjänsten gör också att det har varit svårt att kontrollera skogsbranden utbredning. Jan-Olov Marklund, insatsledare på brandförsvaret i Piteå är nöjd med släckningsarbetet:
– Det har flytit på bra, grabbarna har gjort ett väldigt bra jobb. Helikoptrarna framförallt har gjort att vi kunnat släcka, de har en bättre överblick än vi som går på marken, säger Jan-Olov Marklund.
Myndigheten för Samhällskydd och beredskap publicerar dagligen brandriskkartor över Sverige. Just nu råder hög brandrisk längst stora delar av Norrbottens kustland. Blixtnedslag eller mänsklig påverkan är de främsta orsakerna till att gräs- och skogsbränder startar.
– Generellt så måste man vara väldigt försiktig när man eldar i skog och mark nu, för att det ska bli totalt eldningsförbud krävs att det är torrare i ett ännu större område än det är nu. Ju fler som rör sig i skogen, desto större är självklart risken är bränder bryter ut, säger insatsledaren Jan-Olov Marklund.
Totalt rör det sig om 35-40 hektar mark som brunnit vid kalhygget söder om Klöverträsk, varav mycket är myrmark. SCA beräknar att ungefär 25 hektar skog brunnit ner.
– Nog är det några hundratusen som det här kostar oss, det är 25 hektar mark som måste omplanteras, säger Hans-Erik Berg, distriktsansvarig för Norrbottens skogsförvaltning på SCA.
Det torra vädret gör att risken för skogsbränder är långt ifrån över. Hans-Erik Berg tror att risken är stor att fler skogsbränder bryter ut under den närmsta veckan.
– Det rör sig mycket folk i skogarna, bärplockare som av okunskap och oaktsamhet kan orsaka skogsbrand, säger Hans-Erik Berg.