"Vi släpper aldrig in något skrotningsföretag"

Setra erbjuder hjälp att hitta köpare till sågen för alternativ produktion. Facket uppfattade att sågen kan räddas från att skrotas. Men Setras VD och koncernchef Kent Torwald släcker hoppet. - Allt tyder på att sågen stannar för gott i sommar, säger han.

KAMPVILJA. Johan Strålberg, Tommy Österberg, Bengt-Olov Innala och Erling Wallgren manade till kampvilja inför MBL-förhandlingarna med Setra för en månad sedan.

KAMPVILJA. Johan Strålberg, Tommy Österberg, Bengt-Olov Innala och Erling Wallgren manade till kampvilja inför MBL-förhandlingarna med Setra för en månad sedan.

Foto: Göran Lahti

SESKARÖ2008-05-24 06:00
De flesta väntade på nådastöten när de centrala MBL-förhandlingarna kring nedläggningsbeslutet skulle slutföras på fredagen i Seskarö. På morgonen ringde Setras VD Kent Torwald upp Tommy Österberg, fackombud för Skogs- och träfacket på Seskarösågen. Torwald berättade att en utredningsgrupp ska tillsättas som ska hjälpa de anställda att hitta alternativ sysselsättning. Gruppen får två år på sig att hitta köpare till sågen."Vågad tolkning"
- Jag vill inte föregå de avbrutna centrala förhandlingarna men allt tyder på att sågen stannar för gott i sommar, enligt plan. Vi kommer att ta vårt arbetsgivaransvar och hitta alternativa anställningar för de anställda. Sedan erbjuder vi oss att hjälpa till att hitta intressenter för att bedriva annan typ av verksamhet, säger Torwald.Tommy Österberg och även fackförbundet Ledarnas representant Bengt-Olov Innala tog erbjudandet som att sågen är räddad från omedelbar skrotning.- Jag tolkar det som att sågen i alla fall blir kvar i två år. Det kanske är en vågad tolkning, men inte kan de väl skrota sågen medan de utreder möjliga verksamheter här, säger han.Kampviljan och engagemanget är fantastiskt starka i Seskarö, vilket de samlade protestdemonstrationerna mot Setras ledning visat. Det kan ha påverkat Setras ledning att erbjuda hjälp med en försäljning av sågen."Släpper aldrig in dem"
- Det vore tråkigt om vårt samarbete skulle sluta med en kamp. Därför vill vi erbjuda hjälp med försäljningen, gärna i samarbete med andra engagerade, exempelvis Seskarödelegationen, säger Torwald.Torwald menar att lokaliteterna kan få stå kvar för fortsatt verksamhet, men att komponenterna för sågning ska säljas när sågklingorna stannat i Seskarö. För öborna är det en omöjlig tanke att det har sågats färdigt på ön efter 115 års sågverksamhet. Bengt-Olov Innala sätter ord på öbornas inställning i frågan:- Om de är på väg hit med något skrotningsföretag så kan de glömma det. Seskaröborna släpper aldrig in dem. 500 bybor kommer att stå i vägen för alla sådana försök. Vi kommer att vakta sågen dygnet runt.Ord och inga visor från Innala som berättar att många Haparandabor hört av sig som är beredda att sluta upp och delta i Seskaröbornas kamp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om