Träförädling ger nytt liv i sågen

Nu ska Seskarösågen åter tas i bruk. Det är det finska företaget Morven som ska producera material för limfogstillverkning och ett 20-tal nya jobb skapas på ön.

GLADA. Gunnar Olofsson, vd Sveaskog, Jaakko Kilpeläinen, vd Morven och Bengt-Olov Innala, Haparanda stad, är alla glada för att Seskarösågen åter startas upp.

GLADA. Gunnar Olofsson, vd Sveaskog, Jaakko Kilpeläinen, vd Morven och Bengt-Olov Innala, Haparanda stad, är alla glada för att Seskarösågen åter startas upp.

Foto: Göran Lahti

Seskarö2011-06-08 06:00

På tisdagen blev det klart att det finländska företaget Morven arrenderar sågen på Seskarö av Sveaskog. Morven kommer att använda anläggningen för att producera material till limfogstillverkning i Finland. Företaget räknar med att anställa omkring 20 personer på Seskarö.

Jaakko Kilpeläinen, vd på Morven, berättar att det var en tillfällighet som ledde till etableringen.

- Ja, min kollega satt hos frisören i Kemi och läste att Sveaskog sökte entreprenör till sågen på Seskarö. Han ringde mig och frågade om jag visste var Seskarö låg, jag sa "nej, men jag ska googla på det", berättar han och skrattar.

20 jobb - minst
Det var i oktober 2010 och efter att Jaakko Kilpeläinen tagit kontakt med Sveaskog och dess vd Gunnar Olofsson startade ett intensivt arbete för att hitta en lösning. Och allt klaffade perfekt.

- Sedan en tid tillbaka har vi letat efter ett upplägg för att komplettera försörjningen till vår limfogsproduktion i Finland. Vi är nöjda med att vi nu fått till en bra lösning på Seskarö, säger Jaakko Kilpeläinen.

Morven planerar att successivt anställa personal på Seskarö. Innan årets slut räknar man med att 20 personer är i arbete på sågen. Kanske fler längre fram om det blir fråga om tvåskift.

- Vi ska anställa främst de som tidigare jobbade på sågen, det finns en mycket god tradition och kunskap kring träindustri på Seskarö, säger Jaako Kilpeläinen.

Nöjd
Verksamheten ska sätta igång inom en vecka med torkning och sortering av virke samt viss modernisering av anläggningen. Företaget planerar att starta produktionen till hösten.

- För Sveaskog har det varit viktigt att hitta en industriell aktör för att säkerställa den fortsatta verksamheten på Seskarö. Vi är särskilt nöjda med denna lösning eftersom Morven kompletterar den övriga träindustrin i Norrbotten med behov av delvis andra sortiment, säger Gunnar Olofsson vd på Sveaskog.

Setra angav att sågen stängdes på grund av råvarubrist men det håller inte Gunnar Olofsson med om.

- Nej, orsaken var att de inte lyckades få ut det mervärde som råvaran kunde ge via träförädling, säger han.

Klenare virke
Morven är inriktad på att leverera material till limfogsproduktion. Det innebär att företaget kan använda betydligt klenare dimensioner och kortare stammar än vad som traditionellt efterfrågas av sågverk.

- Vi kommer att såga cirka 50.000 kubikmeter. Det som sågas förs sedan till våra två fabriker i Finland, säger Jaakko Kilpeläinen.

Hyresavtalet löper till och med juni 2013 med möjlighet till förlängning ett år i taget.

1892 byggs Seskarö sågverk.

Nedläggningshot och stridigheter återkommer genom åren. Från hungerkravaller 1917 då sågverksarbetare slogs ned av militär, till kampen mot nedläggningshot.

1987 stod striden mellan Karlsborgs sågverk och Seskarösågen om nedläggning. Den gången var det Seskarö som räddades.

2007, den 13 december, kommer beskedet - ägaren Setra Group har kommit fram till att Seskarösågen bör läggas ner. En bitter strid börjar. Setra vägrar sälja sågen om det ska bedrivas sågproduktion.

2008, 23 april. När Setras ledning besöker Seskarö möts de av upprörda protesterande öbor. Stämningen är hätsk, Setradockor hängs.

2008, 19 juni, stängs sågen. Drygt 60 personer har mist sitt jobb.

2010, september, Sveaskog köper Seskarösågen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om